Belinus Solar stelde eerder dit jaar de eerste en enige in Europa te zijn die de volledig zwarte glas-glas ibc-zonnepanelen aanbiedt en een octrooi voor het zonnepaneel te hebben aangevraagd.
Achterzijdecontacttechnologie
Interdigitated back contact (ibc) is een van de configuraties van achterzijdecontacttechnologie. Deze technologie verhoogt de efficiëntie van zonnepanelen door het voorste contact naar de achterkant van de zonnecel te verplaatsen.
Door te kiezen voor de ibc-technologie wordt het effect van schaduwverlies, veroorzaakt door de dunne strookjes metaal die de zonnecellen verbinden, geëlimineerd en kan er dus meer directe lichtenergie geabsorbeerd worden door de zonnecellen. Tevens voorkomt deze keuze de negatieve invloed van hotspotwerking op de levensduur van het zonnepaneel.
Productproces
Door het geavanceerdere productieproces kunnen zonnepanelen met ibc-zonnecellen wel duurder zijn dan traditionele zonnepanelen. Belinus benadrukt dat het prijsverschil wordt gecompenseerd door een hogere efficiëntie, een langere levensduur en een verbeterde esthetiek – er zijn geen zichtbare contacten – in vergelijking met traditionele zonnepanelen.
Belinus biedt zelf zowel zonnepanelen met ibc- als heterojunctie (hjt)-oplossingen aan. Beide zijn volgens het bedrijf geschikt voor toepassing op woningen. Waar de kosten van hjt-zonnepanelen lager zijn, is van ibc-zonnepanelen de efficiëntie hoger.
Belinus ibc
Belinus biedt ibc-zonnepanelen aan met een efficiëntie van 22 procent. Daarbij zorgt de bifaciale oplossing door te kiezen voor zowel glas aan de voorzijde als aan de achterzijde voor een mogelijke toename van de opbrengst met 10 procent.
Het bedrijf geeft op het zonnepaneel een lineaire vermogensgarantie van 35 jaar, een productgarantie van 35 jaar en een servicegarantie van 35 jaar. Belinus Solar stelt dat het daarmee het enige zonnepaneel ter wereld is dat een 100 procent ‘All-in-One’-garantie van 35 jaar biedt. De zonnepanelen worden vervaardigd in Bloomberg Tier 1-fabrieken met een totale productiecapaciteit van 2,2 gigawattpiek.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.