logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
28 oktober 2022

SolarPower Europe lanceert toolbox voor biodiversiteit en landgebruik bij zonneparken

SolarPower Europe heeft een rapport met best practices voor biodiversiteit en efficiëntie van landgebruik gelanceerd. De richtlijnen schetsen de EU-brede milieuregelgeving bij de ontwikkeling van zonneparken.

Deze nieuwe toolbox voor de zonne-energiesector biedt richtlijnen voor het identificeren van geschikt land voor de inzet van zonne-energie en de potentiële kansen en uitdagingen voor het milieu van zonne-energieprojecten op utiliteitsschaal. Het rapport toont praktijkvoorbeelden van natuurpositieve zonneparken, waaronder projecttypes voor dubbel landgebruik, zoals drijvende pv en agri-pv.

BirdLife
Het rapport ‘Solar, Biodiversity, Land Use: Best Practice Guidelines’ belicht hoe verantwoorde ontwikkeling van zonne-energieprojecten werkt als een kracht voor de bescherming, verbetering en herstel van de biodiversiteit. Het rapport biedt de zonne-energiesector bovendien uitgebreide informatie over relevante EU-brede natuurregelgeving, waaronder de EU-wet voor natuurherstel. BirdLife – een organisatie die actief is op het gebied van het behoud van vogels, hun leefgebieden en wereldwijde biodiversiteit – is coauteur voor de publicatie.

Het rapport biedt ook casestudies uit verschillende EU-lidstaten, waarin wordt benadrukt hoe de verschillende EU-natuurregels op nationaal niveau worden toegepast.

Toezeggingen
In elke fase van een project – van ontwerp tot constructie, exploitatie en ontmanteling – bieden deze nieuwe richtlijnen een stapsgewijze handleiding van overwegingen op het gebied van biodiversiteit en landgebruik die ontwikkelaars van zonne-energie moeten overwegen. ‘Als zonneparken op de juiste manier worden gesitueerd, ontworpen en onderhouden, kunnen ze een kans bieden om de biodiversiteit te herstellen’, stelt Ariel Brunner, adjunct-directeur en hoofd Beleid van BirdLife Europe en Centraal-Azië. ‘Dit creëert een ideale situatie om zowel de klimaat- als de biodiversiteitscrisis het hoofd te bieden.’

‘Zonne-energie groeit exponentieel en we werken aan het bereiken van een EU-doel van minimaal 750 gigawattpiek tegen 2030’, stelt Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe. ‘Het is van cruciaal belang dat de inzet van zonne-energie wordt versneld met krachtige toezeggingen om de biodiversiteit te beschermen. Deze richtlijnen bieden de zonne-energiesector een toolbox om natuurbehoud te ondersteunen en de biodiversiteit te vergroten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten