logowvhj2023
© ElaadNL
© ElaadNL
27 oktober 2022

Lightyear en Stedin: hyper-efficiënte elektrische auto’s besparen 2,2 miljard euro aan netverzwaringen

Hyperefficiënte elektrische auto’s kunnen de benodigde investeringen in de energie-infrastructuur met 2,2 miljard euro verlagen. Dit blijkt uit een studie van Lightyear, PwC Strategy& en Stedin.

Hyperefficiënte auto’s – zoals de zonneauto Lightyear 0 die zonnepanelen op het dak heeft – dringen de energievraag terug en hebben zodoende minder impact op het elektriciteitsnet.

2022 tot 2040
Uit de studie blijkt dat wanneer in 2040 het Nederlandse wagenpark voor 20 procent uit hyper-efficiënte elektrische auto’s bestaat, er 2,2 miljard euro minder geld aan netverzwaringen hoeft te worden uitgegeven in de periode 2022 tot 2040.

‘De besparing wordt gerealiseerd doordat er minder, maar ook minder krachtige laadstations nodig zijn’, duidt Paul Nillesen, partner bij PwC Strategy&. ‘Doordat deze auto’s zuiniger zijn in energieverbruik resulteert het bovendien in minder CO2-uitstoot en lagere investeringen voor elektriciteitsopwekking. Daarnaast zorgt de lagere energievraag er dus voor dat de netten van de netbeheerders minder verzwaard hoeven te worden.’

15 terawattuur
Naar verwachting rijden er in 2040 zo’n 5,8 miljoen elektrische auto’s rond in Nederland en groeit het elektriciteitsverbruik mee. Om deze elektrische voertuigen met bijbehorende laadpunten in het jaar 2040 van stroom te voorzien, is meer dan 15 terawattuur extra elektriciteit nodig.

Tom Selten van Lightyear: ‘Daarmee kun je zo’n 6 miljoen Nederlandse huishoudens 1 jaar lang van stroom voorzien. Hyperefficiënte auto’s zijn echter 50 procent efficiënter dan de gemiddelde auto in de huidige markt en kunnen zo effectief helpen het elektriciteitsnet te ontlasten door een lagere energievraag. Deze auto’s zijn gebouwd voor netonafhankelijkheid, laden op door de zon of, indien nodig, een gewoon huishoudelijk stopcontact. Ze hoeven minder vaak op te laden door een actieradius van 700 kilometer en ze vragen kortere laadsessies.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.