logo
wvhj2023
hero-image
25 oktober 2022

Vlaams minister Demir: alleen kleine zonneparken in agrarisch gebied, maar eerst daken gebruiken

In de toekomst is er in het agrarisch gebied in Vlaanderen mogelijk ruimte voor de komst van kleinschalige grondgebonden zonneparken, maar eerst moeten de daken benut worden. Dat stelt energieminister Demir.

Demir heeft vragen beantwoord die over dit ontwerp waren gesteld in het Vlaams Parlement door Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Landbouwgronden
Van Volcem verwees in haar vragen aan de minister naar Nederland en Duitsland, waar veel grote zonneparken zijn. ‘Hier liggen bijvoorbeeld ook kansen voor landbouwers. Hun landbouwgrond kan op die manier rendement opleveren én vele gezinnen in de omgeving van stroom voorzien. Is de minister geneigd om grotere zonneparken op landbouwgronden te stimuleren?’, wilde Van Volcem weten.

‘De ruimte is schaars en we moeten daar zorgvuldig mee omspringen en de open ruimte is in eerste instantie bestemd voor de openruimtefuncties natuur, bos en landbouw’, stelt Demir. ‘Kleinschalige projecten voor windenergie en zonnepanelen kunnen mogelijks een plaats vinden in het agrarisch gebied, voor zover zij de hoofdbestemming niet in gedrang brengen. Grote zonneparken maken de facto het landbouwgebruik of de inrichting als natuur- of bosgebied onmogelijk.’

Eerst daken
Bovendien zijn er volgens de minister nog grote dakoppervlakten of parkings beschikbaar waarop zonnepanelen geplaatst kunnen worden. ‘Ook in de open ruimte zijn er nog veel opportuniteiten voor de plaatsing van zonnepanelen op daken van stallen en loodsen. Laat ons dus eerst maximaal gebruik- maken van deze opportuniteiten, vooraleer we op onze kostbare landbouwgronden focussen.’

Demir benadrukt dat er via de call groene stroom ook door bedrijven uit de landbouwsector subsidie kan worden aangevraagd. ‘De steun wordt hierbij toegekend prioritair aan de meest kostenefficiënte installaties. Voor alle duidelijkheid gaat het hier dus om installaties op “marginale gronden” of gebouwen, en niet voor de landbouwpercelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten