logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
21 oktober 2022

ACM rondt consultatie voor aansluittermijnen stroomnet af

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft tijdens de consultatie van het ontwerp-codebesluit aansluittermijnen elektriciteit van 11 organisaties 7 zienswijzen ontvangen.

In het ontwerp-codebesluit stelt de ACM voor om de aansluittermijn op het stroomnet voor grootverbruikers te wijzigen naar 40 weken en voor kleinverbruikers naar 18 weken.

Definitief besluit
De ACM houdt bij het vaststellen van de code rekening met de belangen van de netbeheerders en de aangeslotenen. De ontvangen zienswijzen zijn volgens de organisatie belangrijk, omdat ze de autoriteit van extra informatie voorzien over de belangen. De ACM zal op basis van de zienswijzen een definitief besluit nemen over de aansluittermijnen.

Netbeheerders: aansluiting niet sneller
In zijn tijdens de internetconsultatie ingediende reactie stelt Netbeheer Nederland dat het vaststellen van nieuwe maximale aansluittermijnen op het stroomnet er niet voor zorgt dat netbeheerders sneller het stroomnet kunnen uitbreiden.

‘Het hanteren van rigide aansluittermijnen die geen rekening houden met het grote tekort aan personeel en materialen zal ten koste gaan van het inzetten van de beschikbare middelen voor het realiseren van netuitbreidingen’, stelt Netbeheer Nederland.

Factor afhankelijke aanpak
Holland Solar, NWEA, Energie Samen, Energie-Nederland en VEMW pleiten er in hun gezamenlijke reactie voor om de aansluittermijnen afhankelijk te maken van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld het vermogen van de aansluiting, het netvlak, de tracélengte of civiele werken op het tracé. ‘Voor de netbeheerder houdt dit voorstel rekening met de complexiteit die kan ontstaan in het realiseren van een aansluiting, terwijl dit voor de aangeslotene nog steeds de benodigde duidelijkheid verschaft en er voor relatief eenvoudige aansluitingen niet onnodig 40 weken lang gewacht hoeft te worden. Als de ACM deze “factor afhankelijke” aanpak niet wil kiezen, dan wordt een termijn van 30 weken voorgesteld.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten