logo
wvhj2023
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
21 oktober 2022

‘EU moet zonnepanelen verplichten voor alle nieuwe en gerenoveerde gebouwen’

De Europese ministers van Energie moeten een Europa-brede verplichting voor zonne-energie steunen die zo snel mogelijk in wetgeving van de Europese Unie – te weten de EPBD-richtlijn – moet worden opgenomen.

Daarvoor pleiten 18 sectoroverschrijdende organisaties in een brief aan de Europese minister van Energie en het Europees Parlement. Naast SolarPower Europe en Solar Heat Europe is de brief onder meer ondertekend door Climate Action Network (CAN) Europe, Energy Cities, European Builders Confederation,  European Copper Institutes en smartEn.

Mandaat
De organisaties willen dat via de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD-richtlijn) een eis voor zonnepanelen gaat gelden voor alle nieuwe en gerenoveerde gebouwen, maar ook bestaande utiliteitsgebouwen. Ze wijzen op de noodzaak van een mandaat om de uitrol van zonne-energie te versnellen om Europa’s onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen te ondersteunen, Europeanen te beschermen tegen de prijsschommelingen van fossiele brandstoffen en de Europese klimaatdoelstellingen te bereiken.

Afgelopen mei presenteerde de Europese Commissie het EU Solar Rooftops Initiative dat als doel heeft om de massale inzet van zonnepanelen te faciliteren. Onderdeel hiervan is het voornemen van de Europese Commissie om de uitrol van zonnepanelen op gebouwen te verplichten

Elke extra kilowattuur
Om het potentieel van dat initiatief binnen de EPBD-richtlijn te maximaliseren, vragen de briefschrijvers om de opname van een Europese verplichting om zonne-energie te installeren op alle nieuwe en gerenoveerde gebouwen, evenals op bestaande niet-residentiële gebouwen. Ze verwijzen daarbij naar wetgeving in Nederland, Vlaanderen en Zwitserland om zonnepanelen op bestaande gebouw te verplichten, maar ook naar 7 landen waar het verplicht is voor gerenoveerde gebouwen en 9 landen die een verplichting voor nieuwbouw hebben. ‘Dit is het moment om er een EU-norm van te maken’, schrijven ze.

De ondertekenaars onderstrepen dat elke extra kilowattuur zonne-energie de Europese afhankelijkheid van gas en andere fossiele brandstoffen vermindert. ‘Zonnewarmte en zonnestroom in combinatie met warmtepompen of elektrische voertuigen bieden een uitgebreide fossielvrije oplossing voor verwarming en mobiliteit’, schrijven de organisaties. ‘Terwijl de volatiliteit van de gasprijzen de Europese burgers en bedrijven bedreigt, neemt de terugverdientijd van zonne-energie op gebouwen gestaag af. Gebouwen bieden een enorm potentieel voor de inzet van zonne-energie, waardoor burgers hun eigen energie kunnen opwekken terwijl ze de energierekening voor elektriciteit verlagen en diensten aan het stroomnet leveren dankzij hun flexibiliteit aan de vraagzijde.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten