Dat meldt onderzoeksbureau BloombergNEF (BNEF) in zijn nieuwste voorspelling. Tegen het einde van 2030 zal het geïnstalleerde energieopslagvermogen zijn gegroeid tot 411 gigawatt, waarmee een opslagcapaciteit van 1.194 gigawattuur is gemoeid. Dat is 15 keer zoveel als 27 gigawatt aan vermogen en 56 gigawattuur aan opslagcapaciteit die eind vorig jaar operationeel was.
Outlook
BNEF’s nieuwste Energy Storage Market Outlook voorziet in een 13 procent hogere capaciteit dan eerder werd verwacht, voornamelijk als gevolg van nieuwe beleidsontwikkelingen. Het gaat om een toename van 46 gigawatt en 145 gigawattuur ten opzichte van eerdere voorspellingen. De onderzoekers wijzen in het bijzonder naar de Amerikaanse Inflation Reduction Act en het Europese REPowerEU-plan, dat ambitieuze doelen stelt om de afhankelijkheid van gas uit Rusland te verminderen.
Naar schatting zal tussen 2022 en 2030 wereldwijd 387 gigawatt aan energieopslagsystemen uitgerold worden, met een opslagcapaciteit van 1.143 gigawattuur.
Amerika en China
Amerika en China blijven de 2 grootste energieopslagmarkten, die meer dan de helft van de wereldwijde installaties vertegenwoordigen tegen het einde van het decennium. Europa maakt echter een inhaalslag met een aanzienlijke capaciteitsuitbreiding, aangewakkerd door de huidige energiecrisis.
Hoewel een gigantische opschaling van de wereldwijde energieopslagcapaciteit zich aankondigt, maken de onderzoekers wel een belangrijk voorbehoud: problemen in de toeleveringsketen kunnen het installatietempo vertragen. Naast het coronavirus wijzen ze daarbij naar inflatie, hoge transportkosten en grondstofprijzen die batterijcellen het afgelopen jaar duurder hebben gemaakt. Dit jaar hebben de verstoringen van de toeleveringsketen volgens BNEF geleid tot minder nieuwe installaties op utiliteitsschaal.
Groeipijnen
‘De energieopslagsector kampt met groeipijnen. Maar ondanks de hogere prijzen van batterijsystemen, is de vraag duidelijk’, aldus Helen Kou, energieopslagmedewerker bij BNEF en hoofdauteur van het rapport. ‘Maar er zal tegen 2030 meer dan 1 terawattuur aan energieopslagcapaciteit zijn. De grootste energiemarkten ter wereld – zoals China, de Verenigde Staten, India en de Europese Unie – hebben allemaal wetgeving aangenomen die de implementatie van energieopslag stimuleert.’
De verwachting is dat ook de door de klant geplaatste batterijen – zowel voor woningen als voor commerciële en industriële toepassingen – in een gestaag tempo zullen groeien. Duitsland en Australië zijn momenteel de leiders op dit gebied, met ook grote markten in Japan en Californië. BNEF voorspelt dat energieopslag in woningen en bedrijven tegen 2030 ongeveer een kwart van de wereldwijde energieopslaginstallaties zal uitmaken.