logo
wvhj2023
© KNVB
© KNVB
18 oktober 2022

Primeur voor voetbalclub SC Everstein: proef KNVB en iwell met batterij voor zonnepanelen

SC Everstein heeft een primeur. De voetbalclub is het toneel van een pilot van de KNVB en energieopslagbedrijf iwell. De zonne-energie van de 162 zonnepanelen wordt opgeslagen in een 30 kilowattuur grote batterij.

De KNVB maakte afgelopen januari bekend via De Groene Club een samenwerking te starten met iwell. Via De Groene Club werden sportverenigingen al verduurzaamd met onder meer zonnepanelen, uitgerust met power optimizers en een omvormer van SolarEdge, en led-verlichting. Daar worden batterijen nu daadwerkelijk bijgevoegd.

Veldverlichting
Dankzij het batterijsysteem Power Cube, dat de opgewekte zonne-energie opslaat, gaat de zaterdagderdeklasser uit Everdingen een hoger rendement uit zijn zonnepanelen halen.

Voetbalverenigingen zijn namelijk atypische energiegebruikers. De piekmomenten van het stroomverbruik liggen op donkere, doordeweekse avonden waarop er op meerdere velden wordt getraind. Dan brandt de veldverlichting en de verlichting in de kantine en kleedkamers, terwijl de zonnepanelen dan juist geen stroom opwekken. Met de batterij van iwell wordt die mismatch tussen opwek en gebruik weggehaald.

Haalbaarheidsonderzoek
Dit seizoen bekostigt De Groene Club hiertoe zelfstandig een Power Cube die 1 jaar lang in het clubgebouw van SC Everstein komt te draaien. Uit een haalbaarheidsonderzoek onder 16 clubs bleek de zaterdagderdeklasser uit het Utrechtse Everdingen het meest geschikt als pilotclub.

De batterij met een vermogen van 30 kilowattuur slaat de zonnestroom op voor later gebruik, maar de batterij haalt ook de hoge pieken uit de energielevering. Als ’s avonds de veldverlichting op meerdere velden aanspringt, zorgt dat namelijk voor een hogere belasting van het stroomnetwerk en dus ook hogere kosten. Door een deel van die stroomvraag uit de batterij te halen, zijn er minder hoge pieken op het stroomnet en bespaart de vereniging flink op de netbeheerkosten.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten