Solar Magazine - Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed van start: 150 miljoen euro voor isolatie, warmtepomp en zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed van start: 150 miljoen euro voor isolatie, warmtepomp en zonnepanelen
© Menno Van Der Haven | Dreamstime.com

Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed van start: 150 miljoen euro voor isolatie, warmtepomp en zonnepanelen

De Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) is per direct geopend. Er is 150 miljoen euro beschikbaar voor onder meer isolatiemaatregelen, HR-glas, warmtepompen, zonnepanelen en led-verlichting.

Deze regeling heeft tot doel eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed te stimuleren om te investeren in een combinatie van verduurzamingsmaatregelen of een integraal verduurzamingsproject voor het verbeteren van de energieprestatie van maatschappelijk vastgoed.

Tot 2024
De regeling loopt tot 1 januari 2024 en subsidieert verduurzamingsmaatregelen bij onder meer scholen, ziekenhuizen, kerken, buurthuizen, moskeeën, theaters en rijksmonumenten die geen woonhuis zijn.

De subsidie kan worden aangevraagd voor de kosten van verduurzamingsmaatregelen, maar ook voor energieadvies en certificering met energielabel. Per aanvraag is maximaal 2,5 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Sectorale routekaarten
De regeling is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de zogenoemde gebouwde omgeving – woningen en utiliteitsgebouwen – te verduurzamen zoals vastgelegd in het beleidsprogramma ‘Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving’, onderdeel van de Nationale Woon- en Bouwagenda.

Ongeveer 1 miljoen utiliteitsgebouwen gebruiken circa een derde van de energie in de gebouwde omgeving. De grootste categorieën zijn bedrijfshallen, kantoren, winkels en onderwijs. Een kwart van het oppervlak – ruim 100 miljoen vierkante meter – van de utiliteitsbouw is echter maatschappelijk vastgoed: gebouwen van het Rijk en decentrale overheden, onderwijsgebouwen, gemeentelijke sportaccommodaties, zorggebouwen en monumenten. Deze sectoren hebben zogenoemde sectorale routekaarten beschreven. Daaruit bleek dat er extra middelen nodig zijn om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen. Naast de subsidieregeling biedt de rijksoverheid ondersteuning via een ‘Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed’ en kennis via het ‘Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed’.

Volgorde van binnenkomst
Aanvragen voor de DUMAVA-regeling worden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beoordeeld en toegekend op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. In 2024 wordt er nieuw budget beschikbaar gesteld. In totaal is er door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 340 miljoen euro gereserveerd.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Elektromonteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino, 8481 GN 23
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!