logo
wvhj2023
© Artjazz | Dreamstime.com
© Artjazz | Dreamstime.com
28 september 2022

EU start internetconsultatie over extra milieunormen voor zonnepanelen

De Europese Commissie is een internetconsultatie gestart over de mogelijke extra eisen die de Europese Unie (EU) voor zonnepanelen en omvormers wil invoeren via de Ecodesign-richtlijn en Energy labelling Regulation.

De zogenaamde openbare raadpleging duurt tot en met 16 december 2022 en staat open voor alle burgers en organisaties. De Europese Unie (EU) wil graag de mening horen van burgers, gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties, maar ook van belanghebbenden uit de industrie.

Essentiële stap
De Europese Commissie ziet Europese verordeningen voor ecologisch ontwerp en energie-etikettering als een essentiële stap om zonnepanelen en aanverwante producten duurzamer te maken. Niet alle producten die op de Europese markt te koop zijn, zijn volgens de EU namelijk van hoge kwaliteit en leveren op de lange termijn goede energieprestaties.

Via de internetconsultatie wil Europa van alle belanghebbenden terugkoppeling verzamelen over de gebieden waarvoor regelgeving mogelijk is: de gewoonten, voorkeuren en keuzes van gebruikers met betrekking tot aankoop, gebruik, reparatie en recycling van zonnepanelen en omvormers. Bovendien wil de Europese Commissie inzicht krijgen in het verwachte effect van mogelijke wettelijke maatregelen op aankoopbeslissingen van gebruikers en het mogelijk drukkende effect op de ontwikkeling van de markt vanwege hogere kostprijzen.

Deelnemen aan de internetconsultatie kan hier.

Ecodesign en energielabel in het kort

De Europese Commissie meldde afgelopen mei als onderdeel van haar EU Solar Energy Strategy te werken aan de Ecodesign-richtlijn en de Energy Labelling Regulation voor de pv-sector.

De Ecodesign-richtlijn moet van toepassing worden op zonnepanelen en omvormers en bevat eisen over de herbruikbaarheid en recyclebaarheid van producten en de mogelijkheid tot het repareren hiervan. Het bevorderen van een beter productontwerp moet daarbij leiden tot betere energieprestaties op de lange termijn, en recycling en reparatie vergemakkelijken.

De toepassing van de Energy Labelling Regulation moet inzicht gaan geven in de ecologische voetafdruk van zonnepanelen. Voor fabrikanten kan dit betekenen dat ze hun zonnepanelen en/of omvormers in de toekomst in de European Product Database for Energy Labelling (EPREL-database) moeten gaan registreren. Dat biedt potentiële kopers de mogelijkheid om via energielabels verschillende producten te vergelijken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten