logo
wvhj2023
© Max421 | Dreamstime.com
© Max421 | Dreamstime.com
28 september 2022

Nieuw record: wind- en zonne-energie goed voor 10 procent wereldwijde stroomproductie

Wind- en zonne-energie hebben een nieuwe mijlpaal bereikt: eind vorig jaar waren de 2 hernieuwbare-energietechnologieën voor het eerst goed voor 10 procent van de wereldwijde stroomproductie.

Dat meldt Bloomberg New Energy Finance (BNEF) in het onderzoeksrapport Power Transition Trends. Tegelijkertijd met de groei van het opgestelde vermogen van windmolens en zonnepanelen steeg de totale vraag naar elektriciteit, waar ook de productie van kolencentrales weer voet aan de grond kreeg na de coronapandemie.

3,7 en 6,8 procent
Met bijna 3.000 terawattuur aan geproduceerde elektriciteit waren wind- en zonne-energie in 2021 samen goed voor 10,5 procent van de wereldwijde stroomopwekking. De bijdrage van wind aan het wereldwijde totaal steeg tot 6,8 procent, terwijl zonne-energie klom tot een aandeel van 3,7 procent. 10 jaar geleden waren de 2 technologieën samen goed voor minder dan 1 procent van de totale elektriciteitsproductie.

Zonne-energie was vorig jaar goed voor 1.000 terawattuur en wind-energie voor bijna 2.000 terawattuur. In totaal bedroeg de CO2-vrije elektriciteitsopwekking meer dan 10.000 terawattuur, oftewel bijna 40 procent van de wereldwijde stroomvraag.

Meer schoon dan fossiel
In 2021 installeerde 78 procent van de landen meer opwekcapaciteit voor schone energie dan fossiele energie. In bijna de helft van de landen was zonne-energie de voorkeurstechnologie.

In 48 procent van de landen waarvan BNEF over data beschikt, is zonne-energie de eerste keuze. Waterkracht volgt met 15 procent; een daling van 20 procent ten opzichte van een decennium eerder. ‘Hernieuwbare-energiebronnen zijn nu de standaardkeuze voor de meeste landen die energieopwekkingscapaciteit willen toevoegen of zelfs vervangen’, stelt Luiza Demôro, hoofd Energietransities bij BNEF. Dat komt niet meer door mandaten of subsidies, maar simpelweg omdat deze technologieën vaker het meest kostenconcurrerend zijn.’

Grimmig beeld
Ondanks de ongelooflijke vooruitgang die hernieuwbare-energiebronnen hebben geboekt, schetst het Power Transition Trends-rapport een grimmig beeld van het enorme werk dat het elektriciteitssysteem nog moet doen om zijn rol in klimaatverandering te pakken. Terwijl de wereldeconomie zich herstelt van de coronapandemie, steeg de vraag naar elektriciteit jaar-op-jaar met 5,6 procent, waardoor de bestaande infrastructuur en toeleveringsketens voor fossiele brandstoffen onder nieuwe druk kwamen te staan.

De lager dan verwachte productie van waterkrachtcentrales en hogere aardgasprijzen hielpen ook om kolengestookte energie op meer markten weer in de schijnwerpers te zetten.

Verontrustend
Michael Bloomberg – speciaal gezant van de Verenigde Naties – noemt de nieuwe pieken in de opwekking van stroom met kolen een verontrustend teken voor de economie, de gezondheid van de mens en de strijd tegen klimaatverandering. ‘Dit nieuwe onderzoeksrapport zou een oproep moeten zijn aan leiders over de hele wereld dat de overgang naar schone energie grotere en gedurfdere acties vereist, inclusief acties voor die landen die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering – maar die veel van de ergste gevolgen ervaren – in staat stellen vooruitgang te boeken bij het aanpakken van de klimaatverandering.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten