Solar Magazine - Borg haalt kapitaal op voor uitrol warmtebuffer voor opslag wind- en zonne-energie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Borg haalt kapitaal op voor uitrol warmtebuffer voor opslag wind- en zonne-energie
© Borg

Borg haalt kapitaal op voor uitrol warmtebuffer voor opslag wind- en zonne-energie

Borg Energy Storage heeft een financiering verkregen via investeringsfonds NAVUS Ventures en ION+2 – het fonds voor innovatieve ondernemers in Oost-Nederland – voor de uitrol van zijn warmtebuffer.

Borg Energy Storage heeft een slimme manier bedacht om wind- en zonne-energie op te slaan in een buffervat en dit met gebruik van algoritmes op het juiste moment om te zetten in warmte. Zo kunnen bedrijfspanden en woonhuizen op een duurzame en slimme manier worden verwarmd. Het bedrijf stelde eind vorig jaar tegenover de redactie van Solar Magazine dat zijn warmtebuffer zeker tien keer goedkoper is dan een thuisbatterij.

Naar de markt
Borg gaat met het opgehaalde kapitaal verder met het ontwikkelen van hardware en algoritmes. Ook wil het bedrijf aan het einde van dit jaar het eerste Borg-opslagsysteem naar de markt brengen. Dat bestaat uit een buffervat onder de grond waarin duurzame energie opgeslagen wordt als warmte – oftewel thermische energie – die op dagen met minder zonne- of windenergie wordt gebruikt om het huis te verwarmen.

‘Wij geloven dat woningbouw de beste markt is om thermische energie in grote hoeveelheden precies daar op te slaan waar ze later gebruikt wordt’, zegt Joost Spanjer, medeoprichter van Borg. ‘Buffering – het opslaan en herverdelen van energie – is essentieel voor de overgang naar hernieuwbare bronnen, omdat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. Bedenk ook dat buffering van thermische energie veel kostenefficiënter is dan batterijtechnologie. Op basis van de huidige marktomstandigheden ligt de terugverdientijd voor een Borg ruim onder de 10 jaar. Afhankelijk van het gebouw kan dit nog flink lager uitvallen.’

REACT-EU
De middelen van het ION+2-fonds waar Borg aanspraak op maakt, komen uit het REACT-EU-programma. Daarmee stelt de Europese Unie geld beschikbaar voor een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de regionale economie.

Voor ION+2 wordt een bedrag van 5,5 miljoen euro ingezet.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectontwikkelaar Energieopslag

Fulltime (40 uur) - Noord-Brabant
Zonnepark Services Nederland zoekt:

(jr.) Technical Asset Manager large scale solar

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3511BK
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!