logo
wvhj2023
© Borg
© Borg
23 december 2021

Borg ontwikkelt warmtebuffer: ‘We zijn zeker tien keer goedkoper dan een thuisbatterij’

Solar Magazine neemt ieder kwartaal een Topsectorenproject onder de loep. Ditmaal SummerHybrid, waarin Borg het prototype van een betaalbare oplossing voor de volledige warmtevraag van een woning creëerde.

De start-up Borg opereert momenteel nog onder de radar van de markt. Het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van een warmtebuffer voor het verduurzamen van woningen. Dat product wordt nu gevalideerd voor de renovatiemarkt en moet in 2023 in de schappen liggen.

De sleutel
De kiem voor Borg werd gezaaid door Joost Brand. Hij werkte als ontwikkelaar van natuurkundige onderzoekapparaten. De wereld van duurzame technologie trok hem al lang. De vraag was echter hoe hij daarbinnen het verschil kon maken. ‘De grote opgave in de energietransitie ligt nog voor ons. Een van de grote uitdagingen is het afstemmen van het fluctuerende aanbod van hernieuwbare energie op de vraag. Het bufferen van energie vormt dus de sleutel naar een CO2-neutraal energiesysteem. Vanuit dat gegeven begon ik te rekenen en tekenen.’

Hoop enthousiasme
Brands eerste idee betrof een systeem voor seizoensopslag. Hij ontwierp een warmwaterbuffer van EPS, piepschuim dus, met een inhoud van 60 kubieke meter waarmee een huishouden autonoom het donkere en koude seizoen duurzaam kon overbruggen. Die opslagtank aanbrengen bij een nieuwbouwwoning, en zeker onder een renovatiewoning, bleek echter lastig en duur. Er was echter wel een hoop enthousiasme ontstaan over de eenvoud, haalbaarheid en betaalbaarheid van zijn concept. Dat leidde tot de start van Borg, samen met compagnons Joost Spanjer en Stefan van Eijk. Het eerste prototype werd samen met TNO, Bouwgroep Dijkstra Draisma ontwikkeld binnen het DEI-project SummerHybrid.

Legostenen
‘Inmiddels is ons opslagsysteem een stuk kleiner’, vertelt Brand. ‘Het kan 4 kuub warm water bevatten. Dat is bij voldoende temperatuur genoeg om een energiezuinige woning zo’n 2 weken lang van duurzame warmte te voorzien. Het wordt onder de grond geplaatst en is berekend op een levensduur van minimaal 50 jaar. Het is opgebouwd uit gemakkelijk in elkaar te zetten legostenen van EPDM met een enorm hoge isolatiewaarde. De aansluitpunten voor ingaand en uitgaand water worden prefab aangebracht. Het is kortom plug-and-play, efficiënt en gemakkelijk te plaatsen. Je kunt het water verwarmen met behulp van diverse bronnen: zonnecollectoren, pvt, pv, een warmtepomp, een pelletkachel… Ons opslagsysteem is bovendien zeker 10 keer goedkoper dan een thuisbatterij.’

Lees hier het volledige artikel hier in de december 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten