Solar Magazine - MKB-Nederland: 25 procent energie-intensieve bedrijven maakt verlies door hoge energieprijzen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
MKB-Nederland: 25 procent energie-intensieve bedrijven maakt verlies door hoge energieprijzen
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

MKB-Nederland: 25 procent energie-intensieve bedrijven maakt verlies door hoge energieprijzen

1 op de 3 ondernemers in de energie-intensieve sectoren betaalt inmiddels 3 tot 8 keer zoveel voor elektriciteit en meer dan een kwart doet hetzelfde voor gas. Hierdoor draait 25 procent van de bedrijven verlies.

Nog eens een derde voorziet volgend jaar (zwaar) in de rode cijfers te duiken. Dat blijkt uit een flitspeiling van MKB-Nederland en VNO-NCW in samenwerking met zo’n 20 aangesloten brancheorganisaties uit energie-intensieve sectoren. De flitspeiling is gehouden onder 722 energie-intensieve bedrijven uit de ledenkring van MKB-Nederland en VNO-NCW. Dat zijn onder meer drukkers en wasserijen, metaal- en glastuinbouwbedrijven, (industriële) bakkers, steenbakkers, chemische bedrijven en fabrikanten van producten als kunststof en papier, schadeherstelbedrijven en slagers.

Niet door te berekenen
Veruit de meeste bedrijven kunnen de fors gestegen energiekosten niet of nauwelijks doorberekenen. Zij geven aan zichzelf niet uit de markt te willen prijzen of hebben te maken met langlopende contracten, dan wel krijgen ze hun prijzen opgelegd door de opdrachtgever. Uit de flitspeiling blijkt dat dit voor 84 procent van de bedrijven geldt.

De ondernemers die hun prijzen niet kunnen doorberekenen, zijn het meest pessimistisch. Van hen rekent 40 procent op zware verliezen volgend jaar.

Variabel contract
Van de ondervraagde ondernemers heeft 65 procent een variabel of aflopend contract en wordt nu, of binnenkort, geconfronteerd met fors hogere energieprijzen. Slechts 10 procent heeft nog een langer doorlopend contract en blijft vooralsnog buiten schot.

MKB-Nederland en VNO-NCW wijzen erop dat veel Europese landen inmiddels gebruikmaken van het verruimde EU-steunkader om de negatieve effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven te dempen. Ze zijn in gesprek met de overheid hoe ook hier bedrijven het beste kunnen worden geholpen. Gekeken wordt hoe een verstoring van het speelveld kan worden voorkomen en naar het overbruggen van deze tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen. Ook zijn volgens de organisaties juist nu oplossingen nodig om te zorgen dat bedrijven verder kunnen blijven verduurzamen, aldus de ondernemersorganisaties.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Sunconnect B.V. zoekt:

Duurzaamheidsadviseur

Fulltime (40 uur) - Oudkarspel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!