Solar Magazine - Transport container zonnepanelen in 1 week tijd 764 dollar goedkoper
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Transport container zonnepanelen in 1 week tijd 764 dollar goedkoper
© Peter Gudella | Dreamstime.com

Transport container zonnepanelen in 1 week tijd 764 dollar goedkoper

Het transport van een container zonnepanelen van China naar Rotterdam is in een week tijd 764 Amerikaanse dollar goedkoper geworden. De kosten bedragen nu 6.671 dollar per container van 40 voet.

De kosten op de route Shanghai-Rotterdam zijn dit jaar al met ruim 7.382 Amerikaanse dollar gedaald. De kosten zijn afgelopen week zelfs voor het eerst onder het niveau van november-december 2020 gezakt, toen de containertarieven in enkele maanden tijd door de coronacrisis met duizenden dollars stegen.

Grootste daling
Op bijna alle routes van Shanghai naar Europa en Amerika zijn afgelopen week de prijzen met enkele procenten gedaald. De route Shanghai-Los Angeles spant uitgedrukt in procenten ook deze week de kroon met een daling van 11 procent; wat een prijsdaling van 530 dollar betekent. Op die route is het tarief nu 4.252 dollar; 66 procent lager dan een jaar geleden. Enkel op de route New York-Rotterdam was afgelopen week een prijsstijging zichtbaar, te weten van 3 dollar.

De World Container Index die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien, is met 8,1 procent gedaald. Dat is zowel in procent als in dollars, te weten 437 dollar, de grootste daling van dit kalenderjaar. De index is nu 29 weken op rij gedaald. De index bevindt zich op een niveau van 4.941,91 dollar voor een container van 40 voet. Sinds januari dit jaar is de WCI al met bijna 5.000 dollar gedaald en deze ligt nu 52 procent onder de piek van 10.377 dollar die in september 2021 werd bereikt, maar staat tegelijkertijd nog wel altijd 34 procent hoger dan het 5-jaargemiddelde van 3.692 dollar. De analisten van Drewry verwachten dat de prijzen de komende weken op het merendeel van de WCI-routes zullen blijven dalen.

Rotterdam
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Ondanks dat de prijzen de afgelopen maanden fors zijn gedaald, zijn de transportkosten nog altijd een factor 3 à 4 hoger dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland namelijk nog tussen de 1.500 en 2.000 dollar. Deze week betreft de koersdaling 764 dollar, de grootste daling sinds eind maart toen de kosten in 1 week tijd met 1.029 dollar daalden. 

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen nog altijd met 5 à 10 dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
OUXO Energy B.V. zoekt:

Binnenwerk monteur MBO4 Elektrotechniek

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!