Solar Magazine - Stedin heronderzoekt congestiemanagement: bedrijven Middelharnis gevraagd om flexibel vermogen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Stedin heronderzoekt congestiemanagement: bedrijven Middelharnis gevraagd om flexibel vermogen
© André Muller | Dreamstime.com

Stedin heronderzoekt congestiemanagement: bedrijven Middelharnis gevraagd om flexibel vermogen

Stedin vraagt bedrijven op Goeree-Overflakkee om op korte termijn tegen een vergoeding hun elektriciteitsvermogen flexibel in te zetten. De netbeheerder heeft het congestieonderzoek heropend vanwege nieuwe regels.

Stedin meldde in april 2021 dat het stroomnet in de regio Middelharnis vol zit. Het was de eerste keer dat de netbeheerder een congestiemanagementonderzoek moest starten, omdat er geen transportcapaciteit meer beschikbaar is. Tijdens het congestieonderzoek werd duidelijk dat congestiemanagement niet mogelijk was.

Nieuwe Netcode
Aanleiding voor het heropenen van het heronderzoeken van het congestiemanagement is de nieuwe Netcode Elektriciteit die meer mogelijkheden biedt voor congestiemanagement.

Doel van het onderzoek is te kijken of er meer ruimte beschikbaar is op het huidige elektriciteitsnet, zodat klanten op de wachtlijst eerder kunnen worden aangesloten. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot en met dinsdag 4 oktober 2022 aanmelden.

2 nieuwe transformatoren
Stedin gaat de capaciteit van het lokale stroomnet bij Middelharnis uitbreiden door 2 nieuwe transformatoren te plaatsen in het verdeelstation, maar deze extra capaciteit is niet eerder dan begin 2024 gerealiseerd. In de tussentijd bieden de nieuwe spelregels van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), de nieuwe Netcode Elektriciteit, netbeheerders meer mogelijkheden voor congestiemanagement.

Voor de regio Middelharnis is het technische deel van het congestieonderzoek nieuwe stijl afgerond en volgt nu de marktconsultatie; de oproep aan bedrijven om hun flexibel vermogen in te zetten. Dat kan om grootverbruikers gaan die tijdelijk meer stroom kunnen gebruiken bij pieken in de opwek van wind- en zonne-energie, maar ook om bedrijven die flexibel vermogen kunnen aanbieden met behulp van een batterij, koelinstallatie of elektrische boiler.

Vervolgstappen
Stedin gaat in gesprek met geïnteresseerde partijen om te verkennen of er overeenkomsten kunnen worden gesloten. Op basis daarvan zal blijken of congestiemanagement mogelijk is en wordt het heronderzoek afgerond. Naar verwachting wordt hierover eind november 2022 meer bekend.

Als blijkt dat congestiemanagement mogelijk is rondom Middelharnis wordt alles gereedgemaakt om de inzet van flexibel elektriciteitsvermogen in de praktijk te brengen. Vervolgens zal een aantal klanten worden aangesloten die nu in de wachtrij staan.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Country Manager O&M NL

Fulltime (40 uur) - the Netherlands
Zonnegilde B.V. zoekt:

Monteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Kampen, 8263BL, 9
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!