Het capaciteitsprobleem geldt alleen voor nieuw aangevraagde aansluitingen op het middenspanningsnet. Het heeft geen gevolgen voor consumenten.
5 procent
Stedin meldt dat slechts 5 procent van de uit zonnepanelen en windmolens opgewekte elektriciteit daadwerkelijk op het Zuid-Hollandse eiland wordt gebruikt. De rest moet van het eiland getransporteerd worden. De netbeheerder investeerde daarom al meer dan 100 miljoen euro in de uitbreiding van het Flakkeese net.
Er staat voor een productievermogen van 243 megawatt aan zonnepanelen en windmolens op Goeree-Overflakkee. Dat levert 95 procent van de tijd dus meer elektriciteit op dan verbruikt wordt, daarom transporteert Stedin de stroom van het eiland af. Op een zonnige dag met een stevige bries is meer dan de helft van de huizen en gebouwen van Rotterdam ‘powered by’ Goeree-Overflakkee.
Stallen en loodsen
De recente groei van zonnepanelen op stallen en loodsen op het eiland zorgt echter voor ‘groeipijn’. Stedin verwacht dat binnenkort de maximale capaciteit van een deel van het net wordt bereikt. In 2020 is voor 82 zon-op-dakprojecten op Goeree-Overflakkee SDE+-subsidie door de rijksoverheid toegezegd. Deze projecten moeten worden aangesloten op het middenspanningsnet. Ondanks de vele investeringen van Stedin is voor een deel van dit net de maximale capaciteit in zicht.
Om het probleem structureel op te lossen, plaatst Stedin 2 extra transformatoren in het verdeelstation bij Middelharnis. Deze klus is naar verwachting eind 2023 gereed. Stedin voert nu een onderzoek uit naar alternatieve oplossingen, zoals het schuiven met vraag en aanbod van elektriciteit in de tijd om het net op drukke momenten te ontlasten. Dat congestiemanagementonderzoek duurt tot de zomer. Als daar geen oplossing uit voortkomt, dan zit het stroomnet vol. Dit betekent dat Stedin voor bedrijven met een nieuw zon-op-dakproject tijdelijk de stroom niet kan transporteren.
Wachtlijst
Verzoeken voor projecten worden per 13 april 2021 op een wachtlijst geplaatst tot eind 2023 de capaciteit is uitgebreid met 2 nieuwe transformatoren.
Aanvragen die vóór 13 april zijn gedaan voor een grootverbruikaansluiting met transportcapaciteit voor teruglevering realiseert Stedin dus wel, mits de offerte is geaccepteerd binnen de geldigheidstermijn. De aangekondigde congestie heeft dan geen gevolgen. Aanvragen die vanaf 13 april zijn gedaan voor een grootverbruikaansluiting met transportcapaciteit voor teruglevering neemt Stedin dus niet in behandeling.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.