Solar Magazine - EU keurt 5,2 miljard euro subsidie goed voor IPCEI waterstof, ook België en Nederland nemen deel
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EU keurt 5,2 miljard euro subsidie goed voor IPCEI waterstof, ook België en Nederland nemen deel
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com

EU keurt 5,2 miljard euro subsidie goed voor IPCEI waterstof, ook België en Nederland nemen deel

De Europese Commissie keurt het goed dat bedrijven uit België, Nederland en 11 andere EU-lidstaten 5,2 miljard euro subsidie van de overheid krijgen voor het uitrollen van waterstofprojecten.

De goedkeuring kadert in een tweede Important Project of Common European Interest (IPCEI) voor waterstof. De IPCEI Hy2Use is net als de eerder goedgekeurde IPCEI Hydrogen een geïntegreerd Europees project dat bestaat uit meerdere nationale projecten van bedrijven en/of onderzoeksinstellingen uit diverse EU-lidstaten die complementair zijn, synergie hebben en bijdragen aan de strategische Europese doelen op het gebied van waterstof.

Staatssteunregels
Het Nederlandse kabinet maakte half juli al bekend 1.385 miljoen euro uit te trekken voor de financiering van innovatieprojecten van bedrijven die deel uitmaken van de tweede golf van de Europese IPCEI voor waterstof.

De Europese Commissie heeft nu op grond van de EU-staatssteunregels haar toestemming verleend voor de ondersteuning van onderzoek en innovatie, de eerste industriële toepassing en bouw van relevante infrastructuur in de waterstofwaardeketen. Bij het IPCEI Hy2Use zijn 13 lidstaten betrokken: België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje en Zweden.

7 miljard euro
De lidstaten zullen maximaal 5,2 miljard euro aan overheidsfinanciering verstrekken, wat naar verwachting 7 miljard euro aan extra private investeringen zal aantrekken. In het kader van dit IPCEI zullen 29 bedrijven met activiteiten in een of meer lidstaten, waaronder kleine en middelgrote ondernemingen en start-ups, deelnemen aan 35 projecten. Vanuit België nemen de bedrijven ENGIE, Fluxys en TECforLime deel. Vanuit Nederland nemen Air Liquide CurtHyl, Air Liquide ELYgator, ENGIE, H2-Fifty Orsted, Shell en Uniper deel.

IPCEI Hy2Use zal een groot deel van de waterstofwaardeketen bestrijken. Het gaat allereerst om  de bouw van waterstofgerelateerde infrastructuur, zoals grootschalige elektrolyse-installaties en vervoersinfrastructuur, voor de productie, de opslag en het vervoer van hernieuwbare en koolstofarme waterstof. Ten tweede betreft het de ontwikkeling van innovatieve en duurzamere technologieën voor de integratie van waterstof in de industriële processen van verschillende sectoren, die met name moeilijker CO2-arm of -vrij zijn te maken, zoals de staal-, cement- en glassector. Verwacht wordt dat het IPCEI de bevoorrading met hernieuwbare en koolstofarme waterstof zal stimuleren en zo zal leiden tot minder afhankelijkheid van aardgasleveringen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
IZEN zoekt:

Projectleider EPC

Fulltime (40 uur) - Lille, België
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!