logo
wvhj2023
© DNE
© DNE
16 september 2022

Een redelijke terugleververgoeding onder de loep

Met de continu oplopende energieprijzen en een aangekondigde afbouw van de salderingsregeling is de ‘redelijke’ terugleververgoeding de afgelopen maanden een belangrijk onderwerp van gesprek.

In tijden waar energieprijzen 10 keer hoger liggen dan normaal is het wel de vraag wat er nog redelijk is te noemen en voor wie dit opgaat.

Het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling heeft het bij ‘redelijk’ over 80 procent en de consumentenbond over 70 procent van de prijs die een consument betaalt voor de afgenomen stroom. Dus het afgesproken tarief per kilowattuur minus energiebelasting, de opslag duurzame energie (ODE) en de btw. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat ook de vaste leveringskosten buiten beschouwing en refereert met redelijk aan minimaal 70 procent van de kale inkoopprijs (EPEX-prijs).

Wanneer je uitgaat van de kale EPEX-prijs, kun je je vervolgens afvragen of dit slaat op de berekende gemiddelde prijs in het energiecontract, of de geldende prijzen tijdens de opwek dan wel het gebruik. Het verschil tussen deze definities kan leiden tot een aanmerkelijk effect voor de consument, maar ook voor het energiebedrijf dat de prijs doorrekent. 2 rekenvoorbeelden laten zien hoe de verschillende interpretaties uiteen gaan lopen.

In 2021 moesten consumenten – bij de gemiddelde jaarprijs – 10,4 eurocent per kilowattuur betalen voor het afnemen van stroom. Wanneer zij alle stroom uit een zonnestroominstallatie ook direct tegen marktprijzen hadden verkocht, had deze 8,1 eurocent per kilowattuur opgebracht. De gemiddelde marktprijs tijdens zonuren lag namelijk zo’n 20 procent lager dan het jaargemiddelde. In deze korte rekensom lijkt de voorwaarde van 80 procent van het leveringstarief voor afname gedekt en zou het redelijk zijn om deze prijs door te rekenen.

Lees hieronder het volledige artikel in de september 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten