Solar Magazine - Transport container zonnepanelen uit China kost nog ‘maar’ 7.435 dollar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Transport container zonnepanelen uit China kost nog ‘maar’ 7.435 dollar
© Jeroen Timmer | Dreamstime.com

Transport container zonnepanelen uit China kost nog ‘maar’ 7.435 dollar

De transportkosten voor een container van 40 voet met zonnepanelen van de haven van Shanghai naar Rotterdam zijn gedaald tot minder dan 7.500 Amerikaanse dollar. Dat meldt het maritieme marktonderzoeksbureau Drewry.

De kosten op de route Shanghai-Rotterdam zijn dit jaar al met ruim 6.500 Amerikaanse dollar gedaald.

7 maanden van dalingen
Op bijna alle routes van Shanghai naar Europa en Amerika zijn afgelopen week de prijzen met enkele procenten gedaald. De route Shanghai-Los Angeles spant de kroon met een daling van 14 procent; wat een prijsdaling van 780 Amerikaanse dollar betekent. Op die route is het tarief nu 4.782 Amerikaanse dollar; 59 procent lager dan een jaar geleden. Enkel op de route New York-Rotterdam en vice versa zijn de kosten respectievelijk 8 en 9 procent hoger. De kosten op de route New York-Rotterdam bedragen 1.279 Amerikaanse dollar en de terugtocht kost 6.688 Amerikaanse dollar.

De World Container Index die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien, is met 5 procent gedaald. De index is nu 7 maanden op rij gedaald. De index bevindt zich op een niveau van 5.378,68 Amerikaanse dollar voor een container van 40 voet. Sinds januari dit jaar is de WCI al met ruim 4.000 Amerikaanse dollar gedaald en deze ligt nu 48 procent onder de piek van 10.377 Amerikaanse dollar die in september 2021 werd bereikt, maar staat tegelijkertijd nog wel altijd 46 procent hoger dan het 5-jaargemiddelde van 3.679 Amerikaanse dollar. De analisten van Drewry verwachten dat de prijzen de komende weken op het merendeel van de WCI-routes zullen blijven dalen.

Rotterdam
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Ondanks dat de prijzen de afgelopen maanden fors zijn gedaald, zijn de transportkosten nog altijd een factor 4 à 5 hoger dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland namelijk nog tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar. Deze week betreft de koersdaling 148 Amerikaanse dollar. 

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen nog altijd met meer dan 10 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Everday zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Soly zoekt:

Technisch Operationeel Manager Zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Groningen, 9727 DW 5
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!