Solar Magazine - Voorjaarsgesprekken Opwek van Energie op Rijksvastgoed van start
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse vakbond ACV pleit voor Renovatiemaatschappij die publieke zonnepanelen aanlegt
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com

Vlaamse vakbond ACV pleit voor Renovatiemaatschappij die publieke zonnepanelen aanlegt

Het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) wil dat de Vlaamse regering een Vlaamse Renovatiemaatschappij opricht die de energietransitie moet faciliteren door onder meer publieke zonnepanelen aan te leggen.

Met 1,6 miljoen leden is de ACV de grootste vakbond van België. ACV-secretaris Ann Vermorgen heeft op een congres van de vakbond gepleit voor de oprichting van een Vlaamse Renovatiemaatschappij.

In de steigers
De Renovatiemaatschappij moet de Vlaamse overheid en lokale besturen samenbrengen om collectief projecten in de steigers te zetten. Zo kunnen middelen en bevoegdheden van beide niveaus gemobiliseerd worden om de uitdaging aan te gaan. Het Vlaams ACV wil tegelijk extra sociale bescherming op zeer korte termijn, zoals een tijdelijke energietoeslag bij het groeipakket en bij de huurpremie.

De ambitie moet volgens ACV zijn om op korte termijn publieke en semi-publieke plaatsen te identificeren om zonnepanelen en laadinfrastructuur te leggen en deze in publiek beheer aan te leggen. De Renovatiemaatschappij moet zoveel en zo snel mogelijk grote collectieve hernieuwbare- energienetten aanleggen, zoals warmtenetten in wijken en gedeelde gebouwen in wijken en coöperatieven met wind- en zonne-energie.

Wijkrenovaties
De Vlaamse Renovatiemaatschappij kan volgens de ACV een grootschalig rollend project van wijkrenovaties opzetten, waarbij wijken niet individueel, maar collectief worden gerenoveerd en zoveel mogelijk aangesloten worden op deze collectieve en hernieuwbare-energienetten. Tegelijk moet deze Renovatiemaatschappij normen zetten op het vlak van gebruik van circulaire bouwmaterialen, ketentransparantie en werkbaar werk. Dan is het meteen ook afgelopen met de wijdverbreide praktijk van dubieuze onderaanneming.

De Renovatiemaatschappij zou een budget van 10 miljard euro moeten krijgen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
DSG B.V. zoekt:

AC-monteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!