logo
wvhj2023
© GES
© GES
12 september 2022

Green Energy Storage: ‘Subsidie opslag mooi, maar niet dé oplossing voor netcongestie’

Waar de netcongestiekaart van Nederland rood kleurt, is het grootschalig opslaan van elektriciteit enorm kansrijk. Dit kan immers voor de noodzakelijke flexibiliteit zorgen om het net beter te benutten.

Kan subsidiëring van opslagsystemen de uitrol wezenlijk versnellen? Guus Bengsch van Green Energy Storage, ziet het niet als de meest noodzakelijke maatregel. ‘Allereerst moeten overheden en netbeheerders de basis op orde brengen en barrières wegnemen.’

Zowel de provincie Drenthe als Noord-Holland kwam dit jaar met nieuwe regelingen die het opslaan van elektriciteit stimuleren. Bij beide werd dat ingegeven door grote en acute problemen op een overvol stroomnet. Drenthe trok 200.000 euro extra uit voor de subsidieregeling Oplossingen Netcongestie bij Duurzame Energieopwekking die het begin dit jaar in het leven riep. Die pot was binnen 6 maanden voor twee derde opgesoupeerd, met name door projecten waarbij batterijen worden ingezet voor het opslaan van zonnestroom. In Noord-Holland is een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar, onder andere ‘voor het delen van stroom op een bedrijventerrein of agrariërs die overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij’.

Interessantere vraag
Wat is de zin en de onzin van dit soort subsidies? Helpen ze wezenlijk bij het aangaan van de strijd tegen het volle stroomnet, bijvoorbeeld met het oog op het aansluiten van nieuwe bedrijven en hernieuwbare-energie-installaties? Storage Magazine vroeg het Guus Bengsch, managing director van Green Energy Storage in Breda. Hij ziet een interessantere vraag: wat blokkeert op dit moment de massale introductie van batterijen, hoe los je dat op en welke rol kunnen subsidies daarbij spelen? Financiële prikkels kunnen volgens hem niet los worden gezien van het tot stand komen van een omvattende visie op de toekomst van opslag in Nederland en flankerende integrale regelgeving.

Optimale benutting
Het ontlasten van het volle stroomnet is feitelijk corebusiness voor Green Energy Storage. Het bedrijf, waarvoor de basis in 2018 werd gelegd, ontwikkelt installaties voor het opslaan van grote hoeveelheden energie bij wind- en zonneparken. Door opwek en opslag slim te reguleren, faciliteert het een optimale benutting van de bestaande netaansluiting. Zo wordt geholpen bij het ontlasten van het stroomnet. Bengsch: ‘Daarbij werken wij samen met alle betrokken stakeholders aan diverse uitdagingen rond de inzet van grootschalige energieopslag, bijvoorbeeld aangaande ruimtelijke en technische inpassing, vergunningen, financieringen en de selectie van leveranciers. Inmiddels kunnen we bouwen op praktische ervaring uit 3 grote projecten.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten