logo
wvhj2023
hero-image
5 september 2022

Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij: kansen voor zonne-energie en natuur op oude stortplaatsen

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft 2.500 oude stortplaatsen in kaart gebracht. Ze stelt op basis van de inventarisatie kansen te zien voor recreatie en natuur, maar ook voor zonne-energie.

In Vlaanderen wordt anno 2022 minder dan 2 procent van het afval gestort, maar omdat tot aan de start van het afvalbeleid in 1981 storten de meest gangbare manier van afvalverwerking was, telt ook Vlaanderen een forse oppervlakte aan stortplaatsen. Alles samen gaat het om ruim 2.500 stortplaatsen die meer dan 100 vierkante kilometer beslaan.

Kwaliteit verbeteren
Deze ruimte moet onderzocht worden op bodemrisico’s en indien nodig gesaneerd worden. OVAM benadrukt dat het ook nuttige ruimte is die hergebruikt kan worden voor natuur, recreatie en ondernemen. De organisatie ontwikkelde hiertoe een aanpak voor een duurzaam voorraadbeheer van stortplaatsen. Een nu gepresenteerde kaart geeft de ligging van de gekende stortplaatsen in Vlaanderen weer. Ze kadert in de Europese INSPIRE-richtlijn om geografische data van overheden toegankelijker te maken, zowel voor overheden als voor het publiek. Vlaanderen is daarmee de eerste Europese regio die op deze schaal de informatie omtrent stortplaatsen ontsluit.

De kaart telt ruim 2.500 ‘contouren’, maar die geven nog geen exacte afbakening van de stortplaatsen weer. Ze verwijzen naar de administratieve percelen waarvoor stortactiviteiten bekend zijn. Het is dus mogelijk dat meerdere stortplaats-ID’s in realiteit 1 stortplaats vormen. Samen met de lokale besturen en op basis van de data die zij aanleveren, werkt de OVAM gestaag verder om de kwaliteit van de contouren te verbeteren.

Ruimte hergebruiken
Door deze stortplaatsen in kaart te brengen, zet OVAM een eerste belangrijke stap om de ruimte te gaan hergebruiken. Tegen 2028 moeten alle historische stortplaatsen een eerste bodemonderzoek ondergaan hebben. Waar nodig zal de bodem gesaneerd worden.

OAM benadrukt dat recente voorbeelden aantonen dat de mogelijkheden uiteenlopen. Zo worden vandaag de locaties van oude stortplaatsen ‘hergebruikt’ als bedrijventerreinen, recreatiezones, zonneparken of als bos- en natuurgebied. ‘Open ruimte is een kostbaar goed in Vlaanderen. Met creatieve oplossingen willen we die ook maximaal beschermen’, stelt Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir. ‘Door voormalige stortplaatsen in kaart te brengen en op termijn waar nodig ook te saneren, boren we zo’n 100 vierkante kilometer aan nieuwe ruimte aan die we kunnen gebruiken voor extra natuur of voor economische ontwikkelingen. Deze inventaris is een belangrijke eerste stap om onze open ruimte in Vlaanderen te vrijwaren zonder onze welvaart af te remmen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten