logo
wvhj2023
© enie.nl
© enie.nl
3 september 2022

De harde cijfers | SDE+(+): 32 procent minder projecten met zonnepanelen opgeleverd

Het aantal SDE+(+)-projecten met zonnepanelen dat in de eerste 8 maanden van 2022 is opgeleverd, loopt 32 procent achter op vorig jaar. Deze week in ‘De harde cijfers’ de nieuwste data van CertiQ.

Ook in de achtste maand van het kalenderjaar zijn minder pv-projecten opgeleverd via de SDE+(+) dan in 2021. De maand augustus blinkt met 171 opgeleverde projecten negatief uit, want in die maand is het aantal opgeleverde projecten het hardst gedaald: met 42 procent ten opzichte van augustus 2021. Bovendien is het de eerste maand van het huidige kalenderjaar waarin minder dan 200 projecten door CertiQ als opgeleverd zijn geregistreerd*.

Slechtste maand
Wel was de gemiddelde projectomvang in de maand augustus 2022 dan 46 procent groter dan het voorgaande jaar: 839 om 576 kilowattpiek. Dat is bovendien 18 procent hoger dan de gemiddelde projectomvang van het huidige kalenderjaar, die 713 kilowattpiek bedraagt.

In augustus heeft CertiQ 171 nieuwe pv-projecten geregistreerd als opgeleverd. Dat is dus een afname van 42 procent ten opzichte van het kalenderjaar 2021 en bovendien de slechtste maand van het kalenderjaar. De krimp ten opzichte van augustus 2021, uitgedrukt in vermogen, is 15 procent. Per 1 augustus 2022 beschikt Nederland nu over 32.384 pv-projecten met in totaal een vermogen van 8.726,9 megawattpiek.

De 2 onderstaande grafieken tonen allereerst het in 2022 per kalendermaand geïnstalleerde vermogen en ten tweede het voor de periode 2019-2022 in de eerste 8 maanden van het kalenderjaar geïnstalleerde vermogen.

Al 860 minder projecten
In onderstaande grafieken is te zien dat in de eerste 8 maanden van het kalenderjaar volgens de gegevens van CertiQ maar liefst 860 minder zonnestroomprojecten zijn opgeleverd via de SDE+(+); oftewel 32 procent. In iedere maand van het kalenderjaar 2022 zijn tot op heden minder nieuwe projecten opgeleverd dan in 2022.

De 2 onderstaande grafieken tonen allereerst het aantal in 2022 per kalendermaand opgeleverde pv-projecten en ten tweede het aantal voor de periode 2019-2022 in de eerste 8 maanden van het kalenderjaar opgeleverde pv-projecten.

* Disclaimer: het kan enige tijd duren voor een installatie door CertiQ geregistreerd wordt. Wanneer een zon-pv-installatie is aangemeld bij CertiQ, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de startdatum van de SDE+-subsidie van een project automatisch ingaan. Dit gebeurt op de datum van ingebruikname, dat wil zeggen de ingangsdatum van de inschrijving bij CertiQ. Hierdoor kan het zo zijn dat een project wel al is opgeleverd, maar nog onbekend is in de CertiQ-database. Om deze en andere redenen vinden er op voortdurende basis correcties van de bij CertiQ aangemelde vermogens plaats.

Zonnewarmte
Tot slot zijn er dit jaar tot op heden 3 zonnewarmtesystemen gerealiseerd via de SDE+(+). Deze projecten vertegenwoordigen volgens CertiQ een vermogen van 2,3 megawattth. In de maand augustus is geen enkel zonnewarmteproject opgeleverd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten