Solar Magazine - Over de grens | Verkoop zonnepanelen explodeert in Zwitserland, 1 op 3 koopt thuisbatterij
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Over de grens | Verkoop zonnepanelen explodeert in Zwitserland, 1 op 3 koopt thuisbatterij

Over de grens | Verkoop zonnepanelen explodeert in Zwitserland, 1 op 3 koopt thuisbatterij

De Zwitserse zonnepanelenmarkt explodeert. Het Alpenland zag de verkoop afgelopen jaar met 43 procent groeien tot 683 megawattpiek. In de rubriek ‘Over de grens’ ditmaal een kijkje in Zwitserland.

Om fossiele brandstoffen en kernenergie uit te faseren, heeft Zwitserland ongeveer 13 keer meer zonne-energie nodig dan het land vandaag de dag opwekt.

Solarisering
De ‘solarisering’ van 40 procent van de bestaande dakoppervlakken zou voldoende zijn om dit doel te bereiken. Maar waar de Zwitserse zonnepanelenmarkt in 2021 een recordjaar kende, zijn er ook problemen, zoals een fors personeelstekort.

Het Zwitserse federale energiebureau SFOE meldt dat afgelopen kalenderjaar desondanks alle marktsegmenten zijn gegroeid. De installatie van systemen op industriële en commerciële gebouwen groeide met 53 procent en op eengezinswoningen met 60 procent. Een nieuwe pv-installatie was in 2021 gemiddeld 25,3 kilowattpiek groot, vergeleken met 24,5 kilowattpiek een jaar eerder.

Installatiehausse
‘Het was nog nooit zo vanzelfsprekend om een ​​pv-systeem te installeren: het levert de elektriciteit voor elektrische auto’s en warmtepompen, draagt ​​bij aan de leveringszekerheid en beschermt tegen recordhoge elektriciteitsprijzen’, vat David Stickelberger – directeur van brancheorganisatie Swissolar – de redenen voor de installatiehausse samen .

Per eind vorig jaar beschikte het land over 3.655 megawattpiek aan zonnepanelen; goed voor een jaarproductie van 2.842 gigawattuur aan zonne-energie. Dat komt volgens SFOE overeen met het verbruik van 900.000 vierpersoonshuishoudens. Het aandeel zonne-energie in de elektriciteitsproductie bedroeg per eind vorig jaar 4,89 procent en zou inmiddels zelfs rond de 6 procent liggen.

Terugleververgoeding
De snelle groei na 2010, veroorzaakt door het kostendekkende terugleververgoeding is in onderstaande grafiek duidelijk zichtbaar. In 2016 en 2017 werden alleen kleine systemen gefinancierd, terwijl de Zwitserse ‘Energiestrategie 2050’ in 2018 in werking trad en samen met de hoge energieprijzen de markt heeft doen exploderen.

De jaarlijkse verkopen moeten wat brancheorganisatie Swissolar betreft groeien naar zo’n 2 gigawattpiek per jaar. Voor dit jaar wordt een installatievolume van 850 tot 900 megawattpiek verwacht; oftewel een groei van 25 à 30 procent.

1 op 3 kiest batterij
Maar niet alleen zonnepanelen vinden inmiddels gretig aftrek in Zwitserland. Ook batterijen zijn ‘hot’. Gemiddeld kiest 1 op de 3 Zwitsers die zijn huis van zonnepanelen voorziet voor een thuisbatterij. De totale geïnstalleerde opslagcapaciteit bedroeg eind vorig jaar 157.000 kilowattuur.

Waar een jaar eerder 2.497 thuisbatterijen (28.400 kilowattuur) werden geïnstalleerd, waren dat er in 2021 al 6.320 stuks (78.110 kilowattuur); een groei van 153 procent.

Zonnewarmte
Tegelijkertijd loopt de zonnewarmtemarkt terug. De vraag naar zonnecollectoren daalt al in Zwitserland al een aantal jaren op rij. In 2021 was een krimp van 25 procent zichtbaar en werd 23.000 vierkante meter aan vlakkeplaatcollectoren en 4.500 vierkante meter aan vacuümbuiscollectoren geïnstalleerd. In de hoogtijperiode 2009-2012 schommelde het installatievolume nog rond de 150.000 vierkante meter.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!