Solar Magazine - Transport container zonnepanelen van China naar Rotterdam in 1 week 400 dollar goedkoper
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Transport container zonnepanelen van China naar Rotterdam in 1 week 400 dollar goedkoper
© Peter Gudella | Dreamstime.com

Transport container zonnepanelen van China naar Rotterdam in 1 week 400 dollar goedkoper

De kosten voor het transport van een container zonnepanelen van Shanghai naar Rotterdam zijn afgelopen week met 400 Amerikaanse dollar gedaald naar 8.430 dollar. Dat is 38 procent goedkoper dan vorig jaar.

Op alle routes van Shanghai naar Europa en Amerika zijn de prijzen met enkele procenten gedaald. Op de route Shanghai-Rotterdam en Shanghai-Los Angeles was met 5 procent de grootste daling zichtbaar.

World Container Index
De World Container Index die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien, is met 3 procent gedaald.

De index is nu 25 weken op rij gedaald en bevindt zich op een niveau van 6.223,82 Amerikaanse dollar voor een container van 40 voet. Sinds januari dit jaar is de WCI al met ruim 3.000 Amerikaanse dollar gedaald en deze ligt nu 40 procent onder de piek van 10.377 Amerikaanse dollar die in september 2021 werd bereikt, maar staat tegelijkertijd nog wel altijd 71 procent hoger dan het 5-jaargemiddelde van 3.613 Amerikaanse dollar.

Blijven dalen
De analisten van Drewry verwachten dat de prijzen de komende weken op het merendeel van de WCI-routes zullen blijven dalen.

Duurder dan voor corona
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Ondanks dat de prijzen de afgelopen maanden fors gedaald zijn, zijn de transportkosten nog altijd een factor 4 à 5 hoger dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland namelijk nog tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar. 

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen nog altijd met meer dan 10 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
DSG B.V. zoekt:

AC-monteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
DSG B.V. zoekt:

Servicemonteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!