Solar Magazine - World Container Index op laagste niveau sinds vorig jaar juni
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
World Container Index op laagste niveau sinds vorig jaar juni
© Chuyu | Dreamstime.com

World Container Index op laagste niveau sinds vorig jaar juni

De World Container Index die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien, is met 3 procent gedaald naar het laagste niveau sinds vorig juni.

De index is nu 24 weken op rij gedaald en bevindt zich op een niveau van 6.430,07 Amerikaanse dollar voor een container van 40 voet. Sinds januari dit jaar is de WCI al met ruim 3.000 Amerikaanse dollar gedaald en ligt nu bijna 40 procent onder de piek van 10.377 Amerikaanse dollar die in september 2021 werd bereikt, maar staat tegelijkertijd nog wel altijd 78 procent hoger dan het 5-jaargemiddelde van 3.613 Amerikaanse dollar.

Genua
Op de routes vanaf Shanghai naar Genua waren afgelopen week de grootste dalingen in tijden zichtbaar: met 962 Amerikaanse dollar, oftewel 10 procent, tot 8.779 Amerikaanse dollar. Op de route Shanghai-Rotterdam bedroeg de daling 1 procent, 106 Amerikaanse dollar, tot 8.833 Amerikaanse dollar.

De analisten van Drewry verwachten dat de prijzen de komende weken op het merendeel van de WCI-routes zullen blijven dalen.

Duurder dan voor corona
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Ondanks dat de prijzen de afgelopen maanden fors gedaald zijn, zijn de transportkosten nog altijd een factor 4 à 5 hoger dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland namelijk nog tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar. 

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen nog altijd met meer dan 10 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar Belgium

Fulltime (40 uur) - Brussel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!