logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
8 augustus 2022

Postcodechecker geeft consumenten inzicht in problemen terugleveren stroom zonnepanelen

Netbeheerder Liander heeft de Postcodechecker-zonnepanelen gelanceerd. Met deze onlinetool kunnen consumenten controleren of in hun wijk problemen bekend zijn met het terugleveren van zonnestroom van zonnepanelen.

Daarbij is direct zichtbaar wat de geplande oplossing is. Met de lancering van het nieuwe instrument zet Liander een eerste stap in het personaliseren van informatie over het elektriciteitsnet per huisadres.

Wanneer opgelost
Als een klant zijn postcode en huisnummer intoetst in de Postcodechecker-zonnepanelen, zijn 2 uitkomsten mogelijk: er zijn geen terugleverproblemen bekend of deze zijn wel bekend. In het eerste geval kunnen consumenten probleemloos zonnestroom terugleveren. Dat is een schatting die kan veranderen. In de Postcodechecker-zonnepanelen staan vervolgens tips voor wat te doen als de zonnepanelen toch uitvallen en wanneer Liander te bellen.

In het tweede geval is het terugleveren van zonnestroom dus niet altijd mogelijk. In de Postcodechecker-zonnepanelen legt Liander uit hoe dat komt, wat de consument zelf kan doen en wanneer de problemen opgelost zijn.

Lokaal en incidenteel
Liander benadrukt nogmaals dat spanningsproblemen incidenteel voorkomen en sterk afhangen van de lokale situatie. In 2021 hadden ruim 1,5 miljoen consumenten zonnepanelen op het dak van hun woning. Bij 1 op de 20 van hen liep de spanning wel eens te hoog op, waardoor de zonnepanelen tijdelijk afschakelden. Bij deze groep gebeurde dit in 2021 gemiddeld 11 uur per jaar. Dit is minder dan 1 procent van het totaal aantal zonuren per jaar in Nederland.

Liander voorziet echter dat de komende jaren meer consumenten hun zonnestroom op piekmomenten door toenemende spanningsproblemen niet aan het net kwijt kunnen. Marlies Visser, chief operations officer van moederbedrijf Alliander, hierover: ‘Nederland stapt massaal over op elektrisch rijden, elektrisch verwarmen, elektrisch koken en zonnepanelen. Het aansluiten van deze apparaten heeft gevolgen voor de drukte op het elektriciteitsnet. Ook consumenten gaan daar de komende jaren de gevolgen van merken. Zo wordt het minder vanzelfsprekend dat consumenten zonne-energie altijd kunnen terugleveren. Wij zijn ons ervan bewust dat dit een vervelende boodschap is en doen er alles aan om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Daarom werken wij aan de verbetering van onze informatievoorziening om onze klanten zo goed mogelijk inzicht te geven in de wachttijden, geplande werkzaamheden en mogelijkheden om een woning te verduurzamen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten