Solar Magazine - NVDE wil landelijk expertteam voor versnelling doorlooptijden infra-, wind- en zonne-energieprojecten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
NVDE wil landelijk expertteam voor versnelling doorlooptijden infra-, wind- en zonne-energieprojecten
© TenneT

NVDE wil landelijk expertteam voor versnelling doorlooptijden infra-, wind- en zonne-energieprojecten

De 30 Nederlandse energieregio’s die een Regionale Energiestrategie (RES) hebben opgesteld, moeten sneller beslissingen gaan nemen over de komst van infra-, wind- en zonne-energieprojecten. Daarvoor pleit de NVDE.

Het Nationaal Programma RES meldde deze maand dat er minder voortgang is geboekt met de RES’en dan gehoopt. ‘De RES’en hebben na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe kickstart nodig’, stelt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). ‘Ik roep alle nieuwe gemeenteraadsleden en wethouders op: ga actief aan de slag met duurzame energie en neem positieve besluiten om snel projecten te vergunnen.’

Radicaal
De NVDE is volgens Van der Gaag positief over de ambitie die door de regio’s is getoond. De biedingen van de eerste RES’en kwamen gezamenlijk uit op 55 terawattuur op te wekken wind- en zonne-energie in 2030.

‘De NVDE ziet kansen voor de regio’s om te versnellen. Het duurzame bedrijfsleven staat klaar om daarbij te helpen en riep eerder al op tot radicale versnelling. Het verder uitwerken van zoekgebieden naar concrete locaties voor het opwekken van zonne- en windenergie vraagt nu volop aandacht. Energie moet prioriteit krijgen in onze ruimtelijke ordening. Het zoeken naar slimme oplossingen om het energienet te ontlasten of uitbreidingen daarvan te versnellen, zijn nu cruciaal.

6 suggesties
De NVDE doet 6 suggesties om de realisatie van de RES’en en wind- en zonne-energieprojecten te versnellen, te weten:

  1. Neem technische, economische en planologische uitvoerbaarheid mee in de uitwerking naar de RES 2.0.
  2. Creëer een goede balans tussen windenergie en zonne-energie: stuur daarbij op energiehubs van verschillende technieken in hetzelfde gebied, de combinatie van participatie- en vergunningstrajecten en efficiënt netgebruik.
  3. Maak concrete warmte-uitvoeringsplannen per wijk: dit omdat de meeste warmtetransitievisies door gemeenten zijn afgerond.
  4. Neem als provincie(s) en gemeenten sneller besluiten over wie optreedt als bevoegd gezag bij windenergieprojecten.
  5. Voorkom stagnatie in vergunningverlening: stel bij de start van een project een gezamenlijke planning op met initiatiefnemers en probeer processen en onderzoeken parallel te doorlopen in plaats van  volgordelijk.
  6. Richt een Landelijk Expertteam Versnelling Doorlooptijden in: dat team kan op aanvraag bijspringen bij complexe casussen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!