logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
1 juli 2021

Regionale Energiestrategie 1.0: energieregio’s verhogen bod wind- en zonne-energie naar 55 terawattuur

De 30 Nederlandse regio's die voor het Klimaatakkoord plannen opstellen voor de uitrol van wind- en zonne-energie hebben in de Regionale Energiestrategieën 1.0 hun bod verhoogd van 52,5 naar zo’n 55 terawattuur.

In de voorbije periode hebben de 30 regio’s hun concept-RES’en omgezet in een RES 1.0. 14 regio's hielden het bod gelijk, 10 regio's verhoogden het bod en 6 regio's verlaagden het bod. Hoeveel van deze 55 terawattuur uiteindelijk gerealiseerd zal worden, is nog niet zeker. 

Uitdagingen groot
Het Nationaal Programma RES (NP RES) ondersteunt de regio’s bij het maken van hun Regionale Energiestrategie. Volgens het NP RES is de ambitie hoog, maar zijn de uitdagingen tegelijkertijd groot: de ruimte is beperkt beschikbaar en het energiesysteem staat onder druk.

De weg naar RES 2.0 vraagt volgens het programmabureau om keuzes maken, om coördinatie van de netcapaciteit en om onderling overleg: met inwoners en ondernemers, en in en tussen regio’s.

Verhouding wind-zon
Voor het zomerreces ronden 26 van de 30 RES-regio’s de besluitvorming over hun RES 1.0 af. 4 regio’s volgen na het zomerreces. Alle 30 RES’en zijn openbaar en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat de plannen in de komende periode doorrekenen. Over de onderverdeling huidige opwek, pijplijn en ambitie – en het onderscheid wind, zon op land en zon op dak – zijn op dit moment nog geen eenduidige conclusies te trekken. Het PBL levert eind 2021/begin 2022 een volledige analyse van de opstelsom van alle RES’en 1.0.

Onderstaande landkaart toont het bod per regio.

Betrokkenheid burgers vraagt aandacht
NP RES concludeert dat inwoners zich niet altijd gehoord voelen of vroeg en intensief betrokken worden. Dit vraagt volgens het programmabureau om eerder en vaak andere inspanningen van overheden en initiatiefnemers. ‘Regio’s zoeken dan ook steeds nieuwe (online) vormen om inwoners te betrekken: van een (online) festival, webinar tot burgerforum’, aldus NP RES. ‘De verdere uitwerking van beleid of concrete plannen vraagt om continue betrokkenheid van inwoners en belanghebbenden. Op weg naar de RES 2.0 onderzoeken regio’s ook de inzet van bijvoorbeeld een burgerberaad of omgevingsraad om eigenaarschap en zeggenschap van inwoners te vergroten.’

Bekijk een analyse van alle Regionale Energiestrategieën 1.0 hier in het speciale dossier van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten