logo
wvhj2023
© Jan Kranendonk | Dreamstime.com
© Jan Kranendonk | Dreamstime.com
18 juli 2022

België: 2 miljoen euro subsidie Belspo en KBIN voor drijvende zonnepanelen op zee

België kent 500.000 euro subsidie toe aan Belspo en 1,5 miljoen euro aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) voor een proef met drijvende zonnepanelen op de Noordzee.

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine akkoord met het investeringsproject ‘Floating solar at sea’ dat kadert in as 5 van het nationale herstel- en transitieplan.

Proof of concept
De federale regering besliste eind vorig jaar om aanzienlijk te investeren in 29 projecten voorgesteld in as 5 van het Belgische herstart- en overgangsplan. ‘Floating solar at sea’ is een van de gekozen investeringsprojecten waarbij het de opzet is te werken aan de opschaling van de technologie van offshore drijvende zonnepanelen richting commercialisatie, door middel van testing en validatie van een proof of concept-installatie en verdere technologische ontwikkeling als volgende stappen in de voorbereiding naar een toekomstig grootschalig demonstratieproject.

De verdere ontwikkeling van deze technologie zorgt voor een belangrijke risicovermindering in de uitrol van offshore drijvende zonneparken, wat volgens de ministers nodig is om het marktpotentieel van deze technologie te verduidelijken en te ontgrendelen, zowel in België als op internationale schaal.

Proof of concept
Belgian Science Policy Office (Belspo) gaat het geld gebruiken voor de subsidiëring van de proof of concept-installatie en de opvolging waarvoor het bedrijf in een nieuwe basisallocatie zal voorzien.

De toekenning van 1,5 miljoen euro aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) vindt plaats met het oog op de projectcoördinatie van de proof of concept van drijvende zonnepanelen en de realisatie van het bijbehorende onderzoekswerk.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten