Solar Magazine - Alliander, Enexis en Stedin: ‘Snel zekerheid nodig voor financiering netbeheerders’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Alliander, Enexis en Stedin: ‘Snel zekerheid nodig voor financiering netbeheerders’
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Alliander, Enexis en Stedin: ‘Snel zekerheid nodig voor financiering netbeheerders’

Alliander, Enexis en Stedin zijn blij het kabinetsvoornemen om een kapitaalstorting te doen en daarmee aandeelhouder te worden in de 3 netbeheerders. Wel pleiten de 3 organisaties voor snel handelen.

Ministers Jetten en Kaag hebben de Tweede Kamer geïnformeerd dat het kabinet een kapitaalstorting onderzoekt. Hiermee wordt een cruciale stap gezet om te komen tot een structurele oplossing voor de kapitaalbehoefte van de netwerkbedrijven en de aanpak van het volle stroomnet te borgen.

4,5 miljard euro
De 3 netbeheerders benadrukken dat er duidelijkheid moet komen over de voorwaarden die het Rijk stelt aan participatie, daarover gaan de netwerkwerkbedrijven en hun aandeelhouders in gesprek met het kabinet.

Om de investeringen te kunnen doen, lenen de netbeheerders geld op de kapitaalmarkt. Volgens het huidige reguleringsmodel verdienen de netwerkbedrijven deze investeringen over een periode van 40 jaar terug. Door de stijging aan investeringen betekent dit dat de netwerkbedrijven al een aantal jaren forse negatieve kasstromen zien en deze voorlopig zullen blijven bestaan; er gaat structureel meer geld uit dan er binnenkomt om alle benodigde investeringen te kunnen realiseren. Om financieel gezond te blijven en kapitaal van investeerders op de markt aan te kunnen blijven trekken, moeten de netwerkbedrijven hun eigen vermogenspositie versterken. De te verwachten gezamenlijke kapitaalbehoefte van Alliander, Enexis en Stedin wordt door het Rijk geschat op circa 4,5 miljard euro tot en met 2027.

Nog dit jaar
De netwerkbedrijven en hun aandeelhouders zijn een paar jaar geleden al gestart met het zoeken naar oplossingen om de kapitaalbehoefte het hoofd te bieden. Zo zijn er bij de netwerkbedrijven voor honderden miljoenen euro’s aan kosten bespaard door efficiënter te werken. Daarnaast hebben provinciale en gemeentelijke aandeelhouders het kapitaal van de 3 netwerkbedrijven gezamenlijk voor 1,3 miljard euro versterkt. De netwerkbedrijven en hun aandeelhouders kijken ook naar het Rijk om een rol te pakken als centrale opdrachtgever in de energietransitie.

Danny Benima, chief financial officer bij Stedin, namens de 3 netbeheerders: ‘We zijn blij dat het Rijk een kapitaalstorting en daarmee aandeelhouderschap door de staat als uit te werken onderdeel van een oplossing voor de kapitaalbehoefte ziet. Deze stap is voor de netwerkbedrijven Alliander, Enexis en Stedin cruciaal voor de financiering van de energietransitie. Snelheid is daarbij van groot belang. De behoefte aan extra eigen vermogen en de snelheid die geboden is, verschilt per netwerkbedrijf. Bij Stedin is het meeste tempo nodig. Om de benodigde investeringen op peil te houden, is nog dit jaar zekerheid nodig voor versterking van het eigen vermogen per 2023.’

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Groothandel

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Accountmanager MKB

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!