Solar Magazine - PV InfoLink: Nederland importeert 2 keer zoveel zonnepanelen uit China
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
PV InfoLink: Nederland importeert 2 keer zoveel zonnepanelen uit China
© Donvictorio | Dreamstime.com

PV InfoLink: Nederland importeert 2 keer zoveel zonnepanelen uit China

Nederland heeft in de eerste 5 maanden van het kalenderjaar 2 keer zoveel zonnepanelen geïmporteerd als in dezelfde periode vorig jaar. De import is gegroeid van 8,3 naar 16,5 gigawattpiek.

België zag de import in dezelfde periode groeien van 0,2 naar 0,6 gigawattpiek. Dat meldt het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink.

102 procent groei
Ondanks dat hoge materiaalkosten nog altijd leiden tot hoge zonnepaneelprijzen blijft de wereldwijde vraag naar zonnepanelen groeien. De marktonderzoekers van PV InfoLink melden op basis van gegevens van de Chinese douane dat in de maand mei 14,4 gigawattpiek aan zonnepanelen werd geëxporteerd. Dat is een groei van 95 procent op jaarbasis.

Gemeten over de eerste 5 maanden van het jaar bedroeg die groei zelfs 102 procent, want de export nam in die periode toe tot een volume van 63,4 gigawattpiek. In onderstaande grafiek is goed te zien dat Europa veruit de grootste importeur is van Chinese zonnepanelen.

Ieder continent kende in de eerste 5 maanden van 2022 een aanzienlijke groei van de import van ten minste 40 procent in vergelijking met vorig jaar. Op landenniveau is India een opvallende uitzondering, doordat de importeisen aan het begin van het tweede kwartaal werden aangescherpt.

Europa importeerde in de periode januari-mei 33,3 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen, een groei van 146 procent. De maand mei was daarbij de topmaand met een recordimport van 8,9 gigawattpiek. Ter vergelijking: vorig jaar importeerde Europa in 12 maanden tijd 40,9 gigawattpiek aan zonnepanelen en tekende daarmee voor 46 procent van de Chinese export.

Sinds eind mei hebben 7 Europese landen dit jaar al meer dan 1 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China geïmporteerd. Nederland, het belangrijkste transportknooppunt in Europa, zag de import met 100 procent groeien. Duitsland en Spanje importeerden respectievelijk 2,1 en 4,7 gigawattpiek aan zonnepanelen. Onderstaande grafiek toont de 10 grootste Europese importeurs van het huidige kalenderjaar.

Terwijl het importvolume van Europa blijft toenemen en zelfs de dit jaar verwachte vraag naar zonnepanelen overtreft, blijven de daadwerkelijke installaties achter bij de import. Mogelijke redenen voor dit fenomeen zijn volgens de marktonderzoekers van PV InfoLink dat de door corona veroorzaakte verstoring van de logistieke keten in China heeft geleid tot vertragingen bij de uitlevering van zonnepanelen. Bovendien hebben Tier 1-fabrikanten die zich op Europa richten hun voorraden strategisch vergroot, waardoor een deel van de zonnepanelen vooralsnog in Europese magazijnen op de plank blijft liggen.

De Europese energiecrisis heeft hoe dan ook de vraag naar zonnepanelen explosief laten groeien en om die reden heeft PV InfoLink de verwachte jaargroei van geïnstalleerd vermogen voor Europa bijgesteld tot meer dan 55 gigawattpiek. In het optimistisch scenario zal Europa volgens de marktonderzoekers dit jaar zelfs meer dan 65 gigawattpiek zonnepanelen installeren.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Coördinator Service en Onderhoud

Fulltime (40 uur) - 5667 KX Geldrop
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Buitendienst

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!