logo
wvhj2023
© Yuliia Yurasova | Dreamstime.com
© Yuliia Yurasova | Dreamstime.com
1 juli 2022

Nieuwe innovatieprojecten: zonnepanelen overkappen fruitbomen, zonnepanelen 12 kilometer uit de kust en nieuwe batterijen

Zonneoverkappingen boven fruitbomen van appels, peren en kersen. Een drijvend zonnepark op zee 12 kilometer uit de Nederlandse kust. Een zonnewarmtepark met een nieuwe generatie zonnecollectoren.

Het zijn slechts enkele van de beoogde resultaten van een reeks nieuwe innovatieprojecten die onlangs subsidie toegekend hebben gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Via de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) kunnen Nederlandse ondernemers subsidie aanvragen voor pilot- of demonstratieprojecten waarmee zij het energieverbruik van hun bedrijf verminderen. In 2021 werd de subsidieregeling ruimschoots overtekend en dat is ook dit jaar het geval. Er is tot begin juni ruim 70 miljoen euro subsidie aangevraagd, terwijl slechts 58,6 miljoen euro beschikbaar is. Omdat mogelijk niet alle aanvragen goedgekeurd worden, is het advies van RVO om subsidie te blijven aanvragen. De vorig jaar ingediende aanvragen zijn inmiddels beoordeeld: er zijn 33 projecten gehonoreerd, waarvan 13 stuks betrekking hebben op zonne-energie en energieopslag. De redactie van Solar Magazine neemt ze onder de loep.

Fruitvolt
Hemeltje Energie, Universiteit Utrecht en FruitVolt Teelt willen in het project ‘FruitVolt’ via een pilot vaststellen of een deels transparante zonneoverkapping boven fruitbomen van appels, peren en kersen geschikt is voor grootschalige uitrol.

Hemeltje Energie zal samen met de Universiteit Utrecht de zonnepanelen selecteren om een optimale stroomopbrengst te garanderen, die door de universiteit zowel berekend als in praktijk vastgesteld wordt. De kas wordt onder supervisie van Hemeltje Energie geplaatst door een externe partij. FruitVolt Teelt coördineert het onderzoek naar de impact op de fruitteelt. Eindresultaat is een semitransparante overkapping van bifaciale zonnepanelen boven de 3 fruitsoorten. Daarbij worden gegevens verzameld over de impact van deze overkapping op de fruitopbrengst en -kwaliteit, bodemkwaliteit, ecologie en een hierop gebaseerd kostenmodel van het systeem.

NORTH SEA TWO (NS2)
Het project ‘NORTH SEA TWO’ (NS2) is een initiatief van Oceans of Energy dat samenwerkt met onder meer Twentsche Kabelfabriek, Universiteit Utrecht, Fugro, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, Deltares, universiteit Wageningen en TNO. Het project is de volgende stap in de verwezenlijking van offshore-solar als grootschalige duurzame-energiebron.

Het beoogde eindresultaat van het project is een pilot waarin een drijvend zonnepark op zee op megawattschaal wordt ontwikkeld, gebouwd, geïnstalleerd en geëxploiteerd. Het zonnepark wordt 12 kilometer uit de kust gerealiseerd. Naast de pilot zelf, zal het systeem ter voorbereiding getest worden middels verschillende studies en (lab)experimenten. Ook zal er gedurende meerdere seizoenen intensief en onafhankelijk gemonitord worden op de ecologische effecten.

Lees hier het volledige artikel over andere innovatieprojecten Collectieve Energievoorziening Schiphol Trade Park, PCOPV, Gen3 Silicium Anode Roller, Emmen TC, Productie loodzuurbatterijen, Flexibilisering met batterij, Open VPP, V2G voor virtual power plants, Wattflex, Zonthermiepark Dorkwerd en Warmtestad in de juni 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten