logo
wvhj2023
© Max5128 | Dreamstime.com
© Max5128 | Dreamstime.com
25 juni 2022

De harde cijfers | Europa installeert dit jaar 5 gigawatt aan batterijen

Europa installeert dit jaar een recordhoeveelheid van 5 gigawatt aan batterijen voor de opslag van duurzame energie. Deze week in ‘De harde cijfers’ de European Market Monitor on Energy Storage (EMMES).

De European Association for Storage of Energy (EASE) en onderzoeksbureau Delta-EE hebben deze week de zesde editie van het EMMES-rapport gepresenteerd. De marktmonitor is gebaseerd op een database van Europese energieopslagprojecten. Deze bevat meer dan 2.600 operationele projecten verdeeld over 24 Europese landen, maar ook toekomstige projecten en voorspellingen tot 2030.
50 gigawatt
De onderzoekers voorspellen dat Europa eind 2022 over 10 gigawatt aan opgesteld vermogen aan batterijen beschikt. In de periode tot 2030 zal dit maar liefst vervijfvoudigen tot 57 gigawatt. Ondanks de recordgroei blijft de verkoop ver onder de 200 gigawatt aan energieopslag die volgens EASE nodig is om de Europese klimaatdoelen te behalen.

Het tekort aan lithium zal daarbij de komende 2 tot 3 jaar bovendien een uitdaging voor versnelling van de groei vormen. In 2023 en 2024 zullen er daarom minder batterij-installaties opgeleverd worden.

Duitsland koploper

Duitsland is volgens de onderzoekers niet alleen de grootste markt voor batterijen, maar is ook nog altijd koploper in thuisbatterijen. De verkoop daarvan groeit bovendien nog steeds. In 2022 wordt naar verwachting 1.000 megawatt vermogen aan thuisbatterijen geïnstalleerd; oftewel zo’n 200.000 thuisbatterijen. De voor-de-metermarkt is weliswaar nog relatief klein, maar zal groeien om de stijging van de hoeveelheid hernieuwbare energie op te kunnen vangen.

Andere markten
In de tweede markt van Europa, Groot-Brittannië zien de onderzoekers een enorme pijplijn van 13 gigawatt aan batterijen, grotendeels voor de meter. Wel vragen ze zich af, of de vertraging bij het aankondigen van nieuwe projecten een verzadiging van de markt betekent.

Italië is de enige markt die significante groei laat zien in zowel de residentiële als voor-de-metermarkt. Overheidssubsidie is de drijvende factor achter de ontwikkeling van de residentiële markt.

Een markt die opvallend snel groeit, is die in Ierland. Dit jaar installeert het land naar alle waarschijnlijkheid 1.400 megawatt aan batterijen. Door het gebrek aan slimme meters en subsidies is de residentiële markt echter klein. Ierlands geografische isolatie als eiland en de ambitie om 70 procent hernieuwbare op te wekken verhogen de komende jaren de behoefte aan energieopslag.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten