Solar Magazine - Coronavirus zorgt voor vertraging: 733 miljoen mensen hebben nog altijd geen elektriciteit
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Coronavirus zorgt voor vertraging: 733 miljoen mensen hebben nog altijd geen elektriciteit
© SolarNow

Coronavirus zorgt voor vertraging: 733 miljoen mensen hebben nog altijd geen elektriciteit

733 miljoen mensen ter wereld hebben nog altijd geen toegang tot elektriciteit. De coronapandemie is een sleutelfactor geweest bij het vertragen van de vooruitgang in de richting van universele toegang tot energie.

Wereldwijd koken ook nog altijd 2,4 miljard mensen op brandstoffen die schadelijk zijn voor hun gezondheid en het milieu. Bij het huidige tempo zullen in 2030 670 miljoen mensen zonder elektriciteit zitten – 10 miljoen meer dan vorig jaar werd voorspeld.

Verenigde Naties
Het ‘Tracking SDG 7: The Energy Progress Report’ geeft de internationale gemeenschap jaarlijks inzicht in de voortgang op de Sustainable Development Goals 7 (SDG7)-doelen van de Verenigde Naties. De kern van SDG7 is iedereen ter wereld toegang verzekeren tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie.

Vooral in de meest kwetsbare landen en landen die al achterblijven op het gebied van toegang tot energie, is door de coronacrisis de vooruitgang belemmerd. Bijna 90 miljoen mensen in Azië en Afrika die voorheen toegang hadden tot elektriciteit, kunnen het zich niet langer veroorloven om in hun basisenergiebehoeften te voorzien.

Olie- en gasmarkten
De effecten van de COVID-19-crisis op energie zijn de afgelopen maanden verergerd door de Russische invasie van Oekraïne, die heeft geleid tot onzekerheid op de wereldwijde olie- en gasmarkten en de energieprijzen heeft doen stijgen.

Afrika blijft de minst geëlektrificeerde ter wereld met 568 miljoen mensen zonder toegang tot elektriciteit. Het aandeel van Sub-Sahara Afrika in de wereldbevolking zonder elektriciteit steeg van 71 procent in 2018 naar 77 procent in 2020, terwijl in de meeste andere regio's het aandeel in de toegangstekorten daalde. Terwijl 70 miljoen mensen wereldwijd toegang kregen tot schone kookbrandstoffen en -technologieën, was deze vooruitgang niet genoeg om gelijke tred te houden met de bevolkingsgroei, met name in Sub-Sahara Afrika.

8 jaar te gaan
‘De internationale publieke financiering voor hernieuwbare energie moet versnellen, vooral in de armste, meest kwetsbare landen’, stelt Francesco La Camera, directeur-generaal van het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie IRENA. ‘We zijn er niet in geslaagd de meest behoeftigen te ondersteunen. Met nog maar 8 jaar te gaan om universele toegang tot betaalbare en duurzame energie te bereiken, hebben we radicale acties nodig om de toename van de internationale openbare financiële stromen te versnellen en deze op een meer rechtvaardige manier te verdelen, zodat 733 miljoen mensen die momenteel achterblijven, kunnen genieten van de voordelen van toegang tot schone energie.’

Indicator

2010

Nu

Aantal mensen zonder toegang tot elektriciteit

1,2 miljard

733 miljoen (2020)

Mensen zonder toegang tot schoon koken

3 miljard

2,4 miljard (2020)

Aandeel hernieuwbare energie in totale finale energieconsumptie

16, procent

17,7 procent (2019)

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
enie.nl zoekt:

Projectmanager Zonne-energie zakelijke markt

32-40 uur - Groningen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!