Solar Magazine - Scholt Energy zet zonnepark en batterij Engelen Energie in op balanceringsmarkten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Scholt Energy zet zonnepark en batterij Engelen Energie in op balanceringsmarkten
© Engelen Energie

Scholt Energy zet zonnepark en batterij Engelen Energie in op balanceringsmarkten

Scholt Energy heeft een overeenkomst gesloten met Engelen Energie om het zonnepark en de batterij van het pluimveebedrijf uit Someren in te gaan zetten op de balanceringsmarkten.

Het bedrijf plaatst een batterij met een opslagcapaciteit van 1,3 megawattuur naast het zonnepark van 6 megawattpiek. De intentie is om volgend jaar op te schalen naar in totaal circa 3,9 megawattuur aan opslagcapaciteit.

Vergoeding
Het pv-systeem van Engelen Energie (red. een speciale bv van Pluimveebedrijf Engelen) wordt ingezet op de markten voor onbalans, regelvermogen (aFRR) en nood- en reservevermogen (mFRR). Voor het beschikbaar stellen of juist het afschakelen van vermogen op deze markten wordt een vergoeding uitgekeerd.

Het energieopslagsysteem wordt ingezet op alle relevante energiemarkten –  day-ahead, intraday, onbalans – alsook de balancerende markten voor primair vermogen (FCR) en aFRR. De vergoedingen die hier tegenover staan, zorgen voor een interessante businesscase.

Grootste pool
Door beide systemen van de pluimveehouder op de energie- en balanceringsmarkten in te zetten, dragen de systemen bij aan de balanshandhaving op het elektriciteitsnetwerk en worden er zo extra inkomsten gegenereerd.

Scholt Energy beheert als dienstverlener momenteel de grootste pool van individuele batterijen op de Nederlandse markt en heeft een pipeline van een paar honderd megawatt aan batterijprojecten – veelal op utiliteitsschaal – die gerealiseerd worden in de komende jaren.

Congestie
Als balancing responsible party en balancing serviceprovider biedt Scholt Energy toegang tot verschillende energiehandelsmarkten en balanceringsmarkten. Daarnaast realiseert Scholt de geautomatiseerde koppeling van zowel het zonnepaneelsysteem als de batterij met deze markten. Op termijn komt daar een nieuwe marktrol bij als congestion serviceprovider, om ook op lokaal niveau bij te kunnen dragen aan het balanceren van vraag en aanbod en extra ruimte op het stroomnet te creëren.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

HR-medewerk(st)er

Parttime (24 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
SolarToday zoekt:

Commercieel administratief medewerk(st)er

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!