Solar Magazine - Banken moeten eind 2022 plannen voor terugdringen CO2-uitstoot financiering opleveren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Banken moeten eind 2022 plannen voor terugdringen CO2-uitstoot financiering opleveren
© Rijksoverheid

Banken moeten eind 2022 plannen voor terugdringen CO2-uitstoot financiering opleveren

50 financiële instellingen moeten eind 2022 actieplannen presenteren voor hun bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Dat meldt minister Kaag van Financiën in de beleidsagenda voor duurzame financiering.

De banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en hun koepelorganisaties ondertekenden in 2019 het Klimaatcommitment. Als onderdeel hiervan dienen de ondertekenaars eind dit jaar de plannen te presenteren voor het terugbrengen van de CO2-impact van hun financieringen en beleggingen.

1,5-graadscenario
De actieplannen zullen door de ministers van Economische Zaken en Klimaat en Financiën worden beoordeeld op transparantie, vergelijkbaarheid en ambitieniveau. Van financiële instellingen wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze in hun acties uitgaan van het 1,5-graadscenario, in lijn met het coalitieakkoord. Als de resultaten onvoldoende aansluiten bij de doelen van het Klimaatakkoord wordt nieuwe wet- en regelgeving niet uitgesloten.

‘De keuzes van de financiële sector bepalen wat groeit en wat uitsterft’, aldus minister Kaag. ‘Dat is waar banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en verzekeraars het verschil kunnen maken. Zolang we niet op koers liggen om de ambities uit het coalitieakkoord waar te maken – ten minste 55 procent reductie van CO2-uitstoot in 2030 – zullen we véél meer moeten laten zien.’

Greenwashing
Door op een eenduidige en transparante manier te rapporteren, kunnen financiële instellingen beter verantwoording afleggen over de CO2-uitstoot van hun financieringen en investeringen. Financiële instellingen dienen zich dus meer te verdiepen in de bedrijven die zij financieren. Op dit moment gebruiken instellingen verschillende definities voor wat duurzaam is en wat niet.

Om te zorgen voor meer transparantie en standaardisatie van rapportage is door de EU op verschillende terreinen wetgeving ontwikkeld. Nederland zet in op een ambitieuze invulling van deze wetgeving, bijvoorbeeld via de EU-richtlijn duurzaamheidsrapportage. Dit voorkomt het zogeheten greenwashing. Als bedrijven aan greenwashing doen, moeten ze daarop aangesproken worden door toezichthouders. Ook steunt Nederland de ontwikkeling van wereldwijde rapportagestandaarden voor duurzaamheid door de International Sustainability Standards Board. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
kWh People zoekt:

Software Product Owner Solar

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!