logo
wvhj2023
© Liander
© Liander
15 juni 2022

Liander installeert reuzentransformatoren voor uitbreiding stroomnet Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in Amsterdam bij elektriciteitsverdeelstation IJburg op Strandeiland een reuzentransformator op zijn plek gehesen. De transformator van 80 megavoltampère weegt 80.000 kilo.

De transformator heeft een vermogen vergelijkbaar met het stroomverbruik van ruim 30.000 aardgasloze nieuwbouwwoningen.

December 2022
De bouw van het nieuwe elektriciteitsstation is nodig om de woningbouw in IJburg van stroom te kunnen voorzien en een deel van de andere elektriciteitsstations in de stad te ontlasten. Liander verwacht het station in december 2022 in gebruik te nemen.

Paul van Engelen, regiomanager Amsterdam en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Amsterdamse stroomnet, over de komst van de reuzentransformator: ‘Het elektriciteitsverdeelstation op Strandeiland levert straks stroom voor heel IJburg en ontlast daarmee andere delen van de stad, zoals het bestaande elektriciteitsstation op de Hoogte Kadijk. Dat station krijgt dan weer meer ruimte voor de elektriciteitsvoorziening voor het centrum van Amsterdam. Het neerzetten van een elektriciteitsstation lijkt simpel, maar het is met een oppervlakte van een klein voetbalveld en veel inkomende en uitgaande kabels zowel boven als onder de grond een grote uitdaging. De ruimtelijke inpassing is op Strandeiland relatief snel gegaan, mede door goede samenwerking met de gemeente én doordat Strandeiland een “groene weide” is.’

29 nieuwe stations
Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, moet het elektriciteitsnetwerk in de hoofdstad de komende 10 jaar worden verdubbeld. De netbeheerders Liander en TenneT bouwen tot 2035 29 nieuwe elektriciteitsstations in de hoofdstad en breiden 12 bestaande stations uit. Vele kilometers extra elektriciteitskabel worden gelegd om aan de vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen. Dit is daarmee de grootste verbouwing die ons honderdjarig elektriciteitsnet ooit gekend heeft. En dat terwijl er een chronisch tekort is aan technici, materialen en ruimte.

Zowel ondergronds als bovengronds is de ruimte in de stad beperkt. Daarom hebben de gemeente Amsterdam en netbeheerders TenneT en Liander een plan van aanpak gemaakt, het ‘Ontwikkelingskader Elektriciteitsvoorziening Amsterdam 2035’. Hierin beschrijven de 3 partijen gezamenlijk de contouren waar, wanneer en hoe de belangrijkste onderdelen van het elektriciteitsnet uitgebreid kunnen worden. De gemeente Amsterdam en netbeheerders Liander en Tennet hebben bovendien een gezamenlijke taskforce gevormd om de uitbreiding van de energie-infrastructuur te coördineren en te versnellen, manieren om de schaarse ruimte op het net op een maatschappelijk verantwoorde manier te verdelen en slimme kortetermijnoplossingen te bedenken om het net efficiënter te gebruiken en zo meer capaciteit te creëren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten