logo
wvhj2023
© Brabant
© Brabant
14 juni 2022

Provincie Brabant lanceert nieuwe viewer voor Transitievisie Warmte

De provincie Noord-Brabant heeft de ‘TVW-viewer’ toegevoegd aan het Brabantse Warmtebronnenregister. De tool geeft inzicht in de Transitievisie Warmte van alle gemeenten.

Met dit instrument kunnen gemeenten, provincies en andere organisaties inzicht krijgen in elkaars Transitievisie Warmte.

Uitvoeringsfase
‘Het is een middel om met elkaar in gesprek te gaan over de kansen en knelpunten voor een regionale samenwerking’, aldus Niek Brinkhof, projectleider ‘TVW-viewer’ bij het Expertiseteam Warmte Noord-Brabant (ETW).

De warmtetransitie gaat richting een uitvoeringsfase, nu bijna alle Brabantse gemeenten een Transitievisie Warmte hebben opgesteld. Nu de visies af zijn, is het tijd om ze uit te voeren. ‘De Brabantse “RES-regio’s” gaan de komende periode de viewer intensief gebruiken in het onderzoek naar samenwerking en haalbaarheid bij het toepassen van alternatieve warmtebronnen,’ voorspelt Brinkhof. ‘De viewer geeft de mogelijkheid om te gluren bij de buren. Wat doen de buurgemeenten met hun warmtetransitievraagstuk? Denken zij gebruik te gaan maken van aquathermie of geothermie? Zitten we elkaar in de weg? Of kunnen we juist samen optrekken? Kortom: het biedt een mogelijkheid om lokaal samen te werken bij het onderzoeken van mogelijke inzet en uitvoeren van alternatieve warmtebronnen. De viewer geeft een goed overzicht van wat gemeenten hebben gezegd over lokale ambities, alternatieve warmtebronnen en uitvoeringsgerichtheid.’ Ook zonnewarmte (red. zonthermie) krijgt aandacht in de tool.

Warmtebronnenregister
De TVW-viewer maakt deel uit van het Brabantse Warmtebronnenregister. Deze geeft een geografisch overzicht van huidige en potentiële warmtebronnen in Brabant. In samenwerking met de Brabantse energieregio’s die een Regionale Energiestrategie (RES) opstellen, is het Warmtebronnenregister nu dus uitgebreid.

Door 4 samenwerkingsbijeenkomsten met de RES-regio’s West-Brabant, Hart van Brabant, Noord-Oost Brabant en Metropoolregio Eindhoven, is inzicht en overzicht gecreëerd van Brabantse gemeenten en hun warmtetransitievraagstuk. In de bijeenkomsten spraken zij over lokale ambities, alternatieve warmtebronnen en uitvoeringsgerichtheid.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten