logo
wvhj2023
© Dutch Scenery | Dreamstime.com
© Dutch Scenery | Dreamstime.com
10 juni 2022

Subsidie voor projecten die mbo-studenten voorbereiden op baan in de techniek

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt 25 miljoen euro beschikbaar aan 12 projecten om mbo-studenten beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt, waaronder elektrotechnici en installateurs.

De projecten zijn goedgekeurd vanuit het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) en laten studenten bijvoorbeeld al tijdens hun studie werken met de nieuwste technieken en methoden. De subsidie stimuleert de samenwerking tussen het onderwijs, de publieke sector en het bedrijfsleven.

25 miljoen euro
Uit ervaring met de regeling die sinds 2014 loopt, is gebleken dat de subsidie een belangrijke functie heeft om de samenwerking in de regio op te starten en te versterken. Door het hele land zijn samenwerkingsverbanden ontstaan tussen onderwijs, het bedrijfsleven en andere regionale stakeholders, zoals gemeenten en provincies. De samenwerking is in veel gevallen gericht op het aanpakken van kwalitatieve en kwantitatieve personeelstekorten – met name in de techniek, zorg en bouw – professionalisering van docenten en innovatie van opleidingen.

Met het RIF is jaarlijks 25 miljoen euro beschikbaar gemaakt. De inhoudelijke beoordeling wordt verricht door een beoordelingscommissie die is ingesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In totaal zijn er in de periode 2014-2022 96 RIF-projecten goedgekeurd.

Stad van de Toekomst
MBO Almere heeft geld toegekend gekregen voor het projectvoorstel Stad van de Toekomst. De onderwijsinstelling heeft tot doel een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke opgave om te komen tot ecologisch, sociaal en economisch duurzame steden.

Bestaande én toekomstige medewerkers worden meegenomen in de ontwikkelingen op het gebied van zogenaamde Growing Green Cities, om zo de kennis en vaardigheden te laten aansluiten op de dagelijkse praktijk, en handvatten te bieden om stapsgewijs de overgang te maken naar toekomstbestendige steden. Bij het projectvoorstel Stad van de Toekomst worden studenten, docenten en medewerkers van het Aeres MBO Almere betrokken.

20 procent meer
Een ander project, ‘Techlands Opleidingen’ van het Regio College is een opschaler van ‘Food & Proces Tech Campus’ (FPTC). Het doel van deze opschaling is 20 procent meer mbo-studenten in de technieksector in 2025; te weten van 776 in 2021 naar 985 in 2025.

De regionale (food)procesbedrijven in Zaanstreek-Waterland kampen met een tekort aan goed opgeleide technici in de hele technische keten rond de industrie, zoals is onderbouwd in de Regiovisie van deze aanvraag. Zij kunnen hun toppositie alleen behouden met voldoende, goed opgeleide technici. Hiervoor is meer instroom nodig, en techniekonderwijs dat beter aansluit op de snel veranderende behoefte van de bedrijven in de hele technische keten. Het gaat dan om werktuigbouwkundigen, machinebouwers, mechatronica-monteurs, service- en onderhoudsmedewerkers, procesoperators, smart builders, installatietechnici, elektrotechnici, bouwtechneuten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten