logo
wvhj2023
© Goed Veur Mekare
© Goed Veur Mekare
10 juni 2022

Zonnepark Noordmanshoek geopend: 20.456 zonnepanelen volledig eigendom energiecoöperatie

Energiecoöperatie Goed Veur Mekare heeft zonnepark Noordmanshoek op feestelijke wijze geopend. Het zonnepark heeft een vermogen van 9,4 megawattpiek en beslaat een oppervlakte van 6,5 hectare.

Energiecoöperatie Goed Veur Mekare gaf vorig jaar mei het startschot voor de bouw van de zonneweide aan de noordkant van Wijhe. Het zonnepark dat sinds half maart stroom levert, is onderdeel van Energietuin De Noordmanshoek.

Energietuin
Een Energietuin is een plek waar duurzame-energieopwekking op creatieve wijze in de openbare, groene ruimte wordt ingepast. Stichting De Noordmanshoek ontwikkelde samen met de gemeente Olst-Wijhe, de Wageningen University (WUR) en Natuur en Milieu Overijssel een concept voor een van de eerste Energietuinen van Nederland. Het zonnepark is voor 100 procent in handen van de lokale omgeving.

Oost-westopstelling
De 20.456 zonnepanelen van DMEGC met een vermogen van 460 wattpiek per stuk zijn geplaatst in een oost-westopstelling. Hierdoor wordt de productie van de stroom beter verdeeld gedurende de dag en de netaansluiting optimaal benut. Voor de netaansluiting bij Enexis moest een kabeltracé van 2,2 kilometer aangelegd worden tot het onderstation aan het Kerkpadsblok in Wijhe.

De stroom van het zonnepark wordt verkocht via OM Nieuwe Energie. Het is mogelijk voor inwoners en leden om deze duurzame, lokaal opgewekte energie te kopen voor eigen verbruik. De totale investering van Zonnepark Noordmanshoek bedraagt 5,4 miljoen euro. Het eigen vermogen van 10 procent is volledig opgebracht door eigen leden van Goed veur Mekare. In totaal hebben 66 leden een investering gedaan. Het vreemd vermogen is ter beschikking gesteld door Energie Fonds Overijssel (EFO).

Kruidenmengsel
Tijdens de opening hebben de participanten van de energiecoöperatie gezamenlijk een strook aan de zuidzijde van het zonneveld ingezaaid met een kruidenmengsel, als onderdeel van de aandacht voor het versterken van de biodiversiteit.

Ook aan de noordzijde van het park is een strook langs de natuurvriendelijke oever ingezaaid. Daarna wordt deze zone ingeplant met verschillende inheemse bomen, struiken en voedselsoorten. Langs de smalle randen zijn de eerste hagen aangelegd. Onder de zonnepanelen begint van alles te groeien, maar het inzaaien wacht daar nog tot de grond is bijgekomen van de werkzaamheden. Er wordt nog gewerkt aan extra plannen voor verdere versterking van de biodiversiteit, zoals het aanleggen van takkenhopen voor marterachtigen. Het eerste nest van een kleine plevier is ook al aangetroffen in de De Noordmanshoek. Binnenkort start ook de monitoring van de biodiversiteit, als onderdeel van het project EcoCertified van de Wageningen Universiteit (WUR).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten