Het zonnepark van 14 megawattpiek levert straks genoeg zonne-energie om circa 4.500 huishoudens van elektriciteit te voorzien. De gemeente Almere neemt de komende 15 jaar de stroom van het zonnepark af voor eigen verbruik.
Energiezorg
Het zonnepark wordt gerealiseerd door Energiezorg. Dat is een samenwerking tussen Afvalzorg en HVC. Energiezorg ontwikkelt duurzame-energieprojecten zowel op Afvalzorg-locaties als op locaties van derden. Afvalzorg en HVC combineren in Energiezorg hun kennis van stortplaatsen en duurzame energieproductie. In de samenwerking zijn inmiddels zonneparken gerealiseerd op de voormalige stortlocaties Crayestein in Dordrecht, Wieringermeer in Middenmeer en Boekelermeer in Alkmaar.
Solarbase
Het zonnepark beslaat circa 10 van de bijna 50 hectare die de locatie Braambergen groot is. De fundatie die voor het zonnepark gebruikt wordt, is Solarbase. Dat is betonachtig materiaal, gemaakt van secundaire bouwstoffen. Hierdoor hoeft de constructie voor de zonnepanelen niet in de stortlocatie zelf geboord te worden waarmee het risico zou ontstaan dat de afdekking van de stortlocatie beschadigd wordt.
Definitieve eindbestemming
De stortlocatie Braambergen is van Afvalzorg. In maart 2008 sloot de locatie al voor het storten van afval. De overige afvalverwerkingsactiviteiten stopten in 2021. In de voorbije jaren is op de locatie door het storten in het vlakke Flevoland een heuvellandschap ontstaan.
Samen met de gemeente Almere en Staatsbosbeheer werkt Afvalzorg aan een definitieve eindbestemming van de locatie om het daarna weer open te stellen voor de Almeerders. Er zijn plannen voor nieuwe natuur, recreatie en sportfaciliteiten in combinatie met duurzame energie. Op dit moment worden delen van het terrein al gebruikt voor een mountainbikeparcours en een wijngaard. Het zonnepark wordt zo goed mogelijk ingepast in het landschap, zodat de omgeving aantrekkelijk en geschikt blijft voor recreatie.
Participeren
Inwoners van Almere kunnen participeren in het zonnepark. Dit betekent dat zij kunnen investeren en daarmee financieel profiteren van het rendement van het zonnepark. Zodra de bouw is afgerond, start het participatietraject. De details rond de participatie worden de komende periode verder uitgewerkt.