Solar Magazine - Samenwerking GOPACS en EPEX SPOT om congestie op stroomnet te verminderen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Samenwerking GOPACS en EPEX SPOT om congestie op stroomnet te verminderen
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Samenwerking GOPACS en EPEX SPOT om congestie op stroomnet te verminderen

Grid Operators Platform for Congestions Solutions (GOPACS) is een samenwerking gestart met EPEX SPOT en dat creeërt extra mogelijkheden om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen.

GOPACS is het platform waarmee alle Nederlandse netbeheerders – van TenneT tot Stedin, Liander, Enexis, Westland Infra, Rendo, Coteq en Enduris – de tekorten aan capaciteit in het elektriciteitsnet proberen te verminderen. EPEX SPOT is de grootste energiehandelsbeurs in Europa. De samenwerking tussen beide partijen helpt netbeheerders in Nederland om vraag en aanbod in het elektriciteitsnet beter op elkaar af te stemmen en zo congestie in het elektriciteitsnet te verminderen.

Vraag en aanbod optimaliseren
De netbeheerders werken aan het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet, maar dit proces is tijdrovend en kostbaar. Ondertussen werken de netbeheerders en ook bedrijven zoals EPEX SPOT aan alternatieve oplossingen. Bijvoorbeeld het verminderen van congestie door vraag en aanbod te optimaliseren met behulp van partijen in de markt. In Nederland gebeurt dit via GOPACS. De samenwerking van Europa’s grootste energiehandelsplatform EPEX SPOT met GOPACS biedt nieuwe kansen voor zowel marktpartijen als de netbeheerders.

Flexibel vermogen
Als er een congestiesituatie is, publiceren de netbeheerders via GOPACS een verzoek om flexibel vermogen. Dankzij de samenwerking tussen EPEX SPOT en GOPACS kunnen EPEX SPOT-deelnemers met flexibel vermogen in Nederland rechtstreeks vanuit het platform van EPEX SPOT hun biedingen naar GOPACS sturen. Dit gebeurt via hetzelfde handelssysteem dat EPEX SPOT gebruikt voor zijn bestaande pan-Europese intraday markt. De geboden flexibiliteit wordt vervolgens gebruikt om de congestiesituatie op te lossen.

De overeenkomst tussen beide partijen is getekend en de voorbereidingen zijn inmiddels gestart. Een belangrijke mijlpaal is het koppelen van de platformen. Beide partijen verwachten in 2023 de eerste orders via het platform van EPEX SPOT.

Locatiespecifieke behoeften
Dennis Stufkens, voorzitter van GOPACS: ‘Door de koppeling met EPEX SPOT kunnen nog meer marktpartijen zich aansluiten bij GOPACS. Het helpt ons om congestie op te lossen en tegelijkertijd kunnen zij extra inkomsten genereren. Vanaf het begin hebben we de energietransitie op een innovatieve manier actief ondersteund met GOPACS en dat zullen we blijven doen.’

‘Door vraag en aanbod van locatiespecifieke behoeften samen te brengen, maken we het mogelijk om de netcongestie ter plaatse te verminderen’, vult Ralph Danielski aan, chief executive officer van EPEX SPOT. ‘Met innovaties als deze faciliteren we de energietransitie, waardoor deze kostenefficiënter wordt voor de eindconsument. Dit project past volledig bij onze inspanningen om te investeren in innovatieve oplossingen om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Elektricien (niveau 3)

32-40 uur - Amsterdam
Zonnefabriek zoekt:

Customer Support medewerker

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!