logo
wvhj2023
© Elian Kars | Dreamstime.com
© Elian Kars | Dreamstime.com
17 mei 2022

Kabinet ‘verplicht’ hybride warmtepomp vanaf 2026, cv-ketel in de ban

Nederlanders moeten vanaf 2026 standaard een hybride warmtepomp installeren als zij hun cv-ketel vervangen. Het kabinet verplicht namelijk de overstap op een duurzamer alternatief, dat mag ook een warmtenet zijn.

Verder mogen consumenten ook voor een volledig elektrische warmtepomp in plaats van een hybride warmtepomp kiezen. Dat meldt minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Besluit bouwwerken leefomgeving
Het kabinet wil met het besluit voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren duidelijkheid bieden. Het kabinet had in het coalitieakkoord al normering aangekondigd gericht op het stimuleren van (hybride) warmtepompen.

Om de verplichting wijzigt hiervoor het besluit bouwwerken leefomgeving, ook wel bouwbesluit genoemd. Het kabinet start nu met het voorbereiden van normering zodat deze in 2026 in kan gaan. Met de normering worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van de huidige cv-ketel mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief.

Urgentie
Minister De Jonge: ‘De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is. Samen met installateurs en leveranciers wil het kabinet een omslag maken. Voor woningen die niet geschikt zijn, of als een woning op korte termijn op een alternatief voor aardgas wordt aangesloten, is er uiteraard een uitzonderingsmogelijkheid.’

‘Het stellen van een heldere norm voor warmte-installaties biedt leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren een duidelijk perspectief’, meldt minister De Jonge mede namens minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie aan de Tweede Kamer. ‘Het kabinet bereidt normering voor waarbij vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel hogere eisen gesteld worden aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties, mits de woning of het gebouw daartoe geschikt is. Een hybride warmtepomp is dan een logische oplossing, maar er is ook ruimte voor andere duurzame technieken. Voor woningen die niet geschikt zijn, of op korte termijn op een ander alternatief voor aardgas worden aangesloten (bijvoorbeeld een warmtenet), is er een uitzonderingsmogelijkheid.’

Hybride, volledig en warmtenet
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt, is de hybride warmtepomp volgens de minister voor veel woningen geschikt, en kan zowel op korte als lange termijn in combinatie met duurzaam gas bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

De Jonge benadrukt dat in goed geïsoleerde woningen ook direct kan worden overgestapt naar een volledige warmtepomp. ‘Deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen. De hybride warmtepomp kan voor een deel van de woningvoorraad ook een definitieve aardgasvrij-oplossing zijn, in combinatie met duurzame gassen.’

Installateurs
Met de installateurs en fabrikanten – via installateurskoepel Techniek Nederland, de Nederlandse verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen – zijn volgens de minister afspraken gemaakt (red. zie kader) om ervoor te zorgen dat er voldoende installatie- en productiecapaciteit is bij de invoering van een norm.

‘Zo bouwen grote producenten op dit moment fabrieken waar zij op grote schaal en tegen lagere kosten hybride warmtepompen kunnen produceren’, duidt De Jonge. ‘En ze werken aan het verlagen van de kosten van levering en installatie.

Subsidie
Om woningeigenaren te ondersteunen bij de overstap is subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp beschikbaar via de ISDE-regeling. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30 procent. Tot en met 2030 heeft het kabinet € 150 mln. Per jaar gereserveerd om woningeigenaren te blijven ondersteunen.

Daarnaast is er financiering via het Nationaal Warmtefonds beschikbaar met een rentetarief van 0 procent.

3 fabrieken en opleidingen in iedere regio

Techniek Nederland heeft met het kabinet afgesproken alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat er voldoende warmtepompmonteurs zijn. Door te zorgen dat er straks in iedere regio een opleidingslocatie is waar monteurs zich kunnen laten bijscholen en door het ontwikkelen van specifieke opleidingen voor zijinstromers.

Techniek Nederland gaat monteurs ondersteunen door tools die bijvoorbeeld laten zien welke woningen geschikt zijn voor (hybride) warmtepompen. Woningeigenaren worden geholpen doordat er kwaliteitseisen gesteld gaan worden aan producten, installaties en vakmanschap.

Fabrikanten investeren in een forse opschaling van de productie, onder andere door op korte termijn 3 extra productielocaties in Nederland te openen. Daarnaast komen er meer trainingsfaciliteiten voor monteurs. Hybride warmtepompen worden eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en uniformer. Dit zorgt volgens de betrokkenen voor goedkopere apparaten die veel gemakkelijker te installeren zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten