logo
wvhj2023
© Buurserstraat386 | Dreamstime.com
© Buurserstraat386 | Dreamstime.com
17 mei 2022

Kamervragen SGP over veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen

Chris Stoffer heeft namens de SGP Kamervragen gesteld aan minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het toezicht dat de arbeidsinspectie houdt op het veilig werken op hoogte.

De Nederlandse Arbeidsinspectie – tot 1 januari 2022 Inspectie SZW geheten – presenteerde begin deze maand haar jaarverslag.

3.482 meldingen
Daarbij meldde de inspectie 3.482 meldingen van arbeidsongevallen te hebben ontvangen; 5 procent minder dan in 2020 en 18 procent minder dan in 2019.

De Arbeidsinspectie doet nader onderzoek naar meldingsplichtige arbeidsongevallen met voldoende aanknopingspunten voor vervolgonderzoek. In 2021 heeft dit geleid tot 2.038 gestarte ongevalsonderzoeken. Dit aantal is nagenoeg gelijk aan het aantal gestarte onderzoeken in 2020, maar lager dan in 2019.

Asbest en zonnepanelen
Stoffer vraagt de minister wat betreft de meldingen van bedrijfsongevallen in 2017-2021 aan te geven hoeveel van deze meldingen betrekking hadden op werken op hoogte en daarbij onderscheid te maken tussen de werkvelden asbestsanering, bouw en de installatie van zonnepanelen.

Ook vraagt hij de minister inzicht te geven in het aantal boetebeschikkingen voor onveilig werken op hoogte bij asbestsanering, bouw en de installatie van zonnepanelen. Daarbij wordt minister Van Gennip gevraagd om ook aan te geven hoeveel projecten en bedrijven geïnspecteerd zijn ten opzichte van het totaal aan projecten en bedrijven in de afgelopen 5 jaar.

Extra controles
Naar aanleiding van de berichtgeving van Solar Magazine over de extra controles van de Nederlandse Arbeidsinspectie wil Stoffer meer weten over de resultaten van die controles. ‘Kunt u aangeven wat de extra inzet op het controleren van veilig werken op hoogte bij de installatie van zonnepanelen concreet heeft betekend voor het aantal controles/de handhavingscapaciteit in dit werkveld ten opzichte van de jaren ervoor?’

De minister moet de Kamervragen beantwoorden voordat de gebruikelijke termijn van 3 weken is verstreken. Mocht die beantwoordingstermijn te kort zijn, dan kan de minister een uitstelbericht sturen en de vragen binnen 6 weken beantwoorden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten