logo
wvhj2023
hero-image
25 juni 2021

Inspectie SZW gaat gericht controleren op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen

‘Bij het installeren van zonnepanelen op daken van huizen wordt zelden het verplichte valhek geplaatst. Dat alleen al geeft aan dat er op grote schaal onveilig wordt gewerkt, met voorkombare ongelukken als gevolg.’

Dat zegt Adri Frijters, die als onafhankelijk consultant veilig en gezond werken verbonden is aan het Platform Preventie Valgevaar. De risico’s die het werken op hoogte met zich meebrengt zijn onmiskenbaar, constateert ook Inspectie SZW. Voor Inspectie SZW is dit aanleiding om er dit jaar in de zonne-energiesector gericht op te gaan controleren, ook vanwege het aantal klachten en meldingen waarin zonnepanelen worden genoemd.

Exacte cijfers ontbreken
12 augustus 2020: Man zwaargewond na val van dak tijdens plaatsen zonnepanelen in Ermelo (De Stentor). 20 september 2020: Man valt van steiger bij aanleg van zonnepanelen (Brabants Dagblad). 3 maart 2021: Man valt door dak bij bedrijf in Kekerdom en raakt ernstig gewond (De Gelderlander). 5 maart 2021: Man valt van dak bij plaatsing zonnepanelen op Dragonweg in Voorhout (De Teyding). 19 april 2021: Inspectie legt werk installateur zonnepanelen voor 1 maand stil (Solar Magazine).

Men hoeft niet hard te googelen op ‘zonnepanelen, dood en ongeval’ om een reeks van dit soort verontrustende incidenten boven tafel te krijgen. Dat beantwoordt echter nog niet de vraag of er in de zonne-energiesector sprake is van structureel onveilig werken op hoogte en wat daar de gevolgen van zijn. Actuele exacte cijfers ontbreken, maar aan de hand van klachten en meldingen bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kan men wel tot een eerste kwantificatie komen.

33 ongevallen, 89 klachten
De Arbowet verplicht werkgevers om arbeidsongevallen die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel of een ziekenhuisopname, direct aan de Inspectie SZW te melden. Er werden in 2020 33 van deze arbeidsongevallen in verband met zonnepanelen gemeld. Het hoeft daarbij niet alleen te gaan om het installeren van zonnepanelen. De melding kan ook betrekking hebben op andere werkzaamheden met zonnepanelen. Op enkele gevallen na, deed de inspectie ongevalsonderzoek of is onderzoek nog gaande.

In 2020 ontving Inspectie SZW 89 klachten, bijvoorbeeld van werknemers, burgers of instanties, die op enige manier te maken hebben met zonnepanelen. Ongeveer 50 procent is nader onderzocht. De andere helft is niet in behandeling genomen omdat die als ‘niet onderzoekswaardig’ werden beoordeeld. Redenen daarvoor zijn bijvoorbeeld dat de klacht te weinig informatie bevat, er vermoedelijk geen sprake is van een overtreding of het intrekken van de klacht door de melder.

Omvang, oorzaken en gevolgen
Voor Inspectie SZW zijn de risico’s van werken op hoogte – zeker gezien het aantal klachten en meldingen die het aangaande de installatie van en werken met zonnepanelen binnenkrijgt – aanleiding om dit jaar op basis van een risicoanalyse gericht op pad te gaan om te kijken of de regels in de pv-sector worden nageleefd. Waar een overtreding wordt geconstateerd, kan dat leiden tot handhaving. Er rinkelen dus alarmbellen bij de Inspectie SZW, maar een beter beeld aangaande de omvang van onveilig werken op hoogte door zonnepaneleninstallateurs kan pas worden gegeven na het inspectieproject dat dit jaar van start gaat.

Lees hier het volledige artikel ‘Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’’ in de juni 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten