Solar Magazine - Maarten van den Heuvel (Energy Storage NL): ‘Energieonafhankelijk worden, investeer in opslag’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Maarten van den Heuvel (Energy Storage NL): ‘Energieonafhankelijk worden, investeer in opslag’
© Vetre Antanaviciute-meskauskiene | Dreamstime.com

Maarten van den Heuvel (Energy Storage NL): ‘Energieonafhankelijk worden, investeer in opslag’

De invasie van Rusland in Oekraïne wakkert de internationale roep tot energieonafhankelijkheid aan. Ook Nederland sluit zich daarbij aan.

Om de import van fossiele brandstoffen – zoals Russisch gas – zo snel mogelijk af te bouwen via duurzame energie, investeert het Nederlandse kabinet onder andere 13 miljard euro extra in de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze extra investeringen in zon en wind zijn voor de energietransitie meer dan welkom, ze helpen ons echter niet bij het snel bereiken van dat doel.

Back-upoptie
Op de momenten dat er geen zon of wind is, is het bijschakelen van conventionele centrales noodzakelijk om de tekorten aan duurzame energie op te vangen. Met een energiesysteem dat steeds meer afhankelijk van het weer wordt, zal fossiele energie dus belangrijk blijven als back-upoptie, tenzij het Nederlandse kabinet ook investeert in energieopslag. Energieopslag kan die rol van gas en kolen overnemen door geproduceerde duurzame energie vast te leggen en die weer vrij te geven wanneer ernaar wordt gevraagd. Daarmee is de uitrol van energieopslag cruciaal voor het creëren van een onafhankelijk en stabiel energiesysteem in Nederland.

Win-win-win
Het opslaan van energie kan op verschillende manieren. De bekendste is het opslaan van stroom in batterijen. Onderzoeksbureau CE Delft onderzocht recentelijk de meerwaarde van batterijen in ons energiesysteem. Conclusie: door het combineren van batterijen en zonneparken kan ruim 5 terawattuur extra zonnestroom worden aangesloten. De productie van gascentrales neemt daardoor af, waardoor tevens maximaal 2,2 megaton CO2-reductie wordt gehaald. En dat is nog niet alles. Ook de elektriciteitsprijzen zullen door de inzet van batterijen dalen. Een besparing van ruim 200 miljoen euro aan stroomkosten voor alle afnemers is mogelijk; dat komt neer op een totale reductie van zo’n 1,7 procent. Door de grootschalige inzet van batterijen verkleinen we dus onze vraag naar aardgas, verminderen we de uitstoot van CO2 significant en verlagen we de elektriciteitsprijzen. Een win-win-win dus!

​Lees hier de volledige column van Maarten van den Heuvel in de mei 2022-editie van Storage Magazine.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
KiesZon zoekt:

Commercieel Medewerker Binnendienst

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135, 5248 NL
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!