logo
wvhj2023
© Solliance
© Solliance
11 mei 2022

Subsidie voor nieuw onderzoek naar perovskiet tandemzonnecellen en nanofotonisch pv-materiaal

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft binnen de KIC-call ‘Innovaties voor wind- en zonne-energie’ subsidie toegekend aan 4 onderzoeksprojecten voor wind- en zonne-energie.

De binnen de call gehonoreerde projecten krijgen samen 5 miljoen euro toegekend. Maatschappelijke en private partners dragen nog eens 1 miljoen euro bij aan cofinanciering. De 4 interdisciplinaire onderzoeksprojecten hebben een maximale looptijd van 6 jaar en gaan medio 2022 van start.

Elk oppervlak
Binnen het project ‘Zonne-energie vanaf elk oppervlak’ wordt onder leiding van Rebecca Saive van Universiteit Twente een nieuw type nanofotonisch materiaal ontwikkeld. Naast Universiteit Twente zijn Saxion University of Applied Sciences, Karlsruhe Institute of Technology, Next2Sun, Energiecoöperatie Haaksbergen, Soliance, AmperaPark en NovelT betrokken.

In het project worden zonnepanelen ontwikkeld waarbij gebouwen, natuur en landbouw in de nabijheid een belangrijke rol spelen bij het vergaren van de zonne-energie. Er wordt een nieuw type nanofotonisch materiaal ontwikkeld dat zonlicht kan opvangen en in de vorm van infrarood licht naar zonnepanelen in de omgeving kan sturen. Dit ‘koude’ licht is onschadelijk, onzichtbaar en ideaal om het rendement van zonnecellen te verhogen. Hierdoor is een hogere energieopbrengst per oppervlakte mogelijk en worden kosten, milieubelasting en landschaalverandering aanzienlijk verminderd. Met het interdisciplinaire team onderzoekt men de technische en zakelijke mogelijkheden, de impact op het milieu en de maatschappelijke effecten.

Zonnefolie-industrie
Het project ‘Roll-to-roll perovskite tandem solar cell technology using environmentally-friendly synthesis and flash annealing’ wordt geleid door professor Albert Polman van AMOLF. Andere organisaties die betrokken zijn, zijn de Universiteit van Amsterdam, TNO, VDL-ETG, SALDtech, HyET Solar, Delmic/CLSolutions en Roland Berger Consulting.

In het project worden nieuwe materialen ontwikkeld die de ontbrekende schakels vormen voor het maken van hoogrendement halide-perovskiet tandemzonnecellen met behulp van een roll-to-rollproces. Daarbij worden nieuwe oplossings- en ligandchemie ontwikkeld om op tin gebaseerde perovskietlagen met een lage bandgap te fabriceren en een nieuw oplossingsgebaseerd proces ontwikkeld om ladingsdrager-contactlagen te vormen met speciale tunnelbarrières. De nieuwe materialen worden gemaakt met behulp van een op maat gemaakt flash-gloeiproces, wat volledige integratie met een roll-to-rollproces mogelijk maakt. Ondersteund door economische en levenscyclusanalyses moet dit werk de basis vormen voor de oprichting van een flexibel-perovskiet zonnefolie-industrie in Nederland.

Windmolens
Naast de 2 zonne-energieprojecten zijn nog 2 projecten rond windenergie gehonoreerd, te weten Levende, Innovatieve Materialen voor Circulaire, Hiërarchisch gestructureerde, Erosie Resistente, Natuurlijke Bladen (LICHEN-BLADEN) en Holistisch raamwerk voor DiagnOstiek en moniTORen van windturbinebladen (Holi-DOCTOR).

Deze 2 onderzoeken concentreren zich op onderzoek naar efficiëntere technieken voor monitoring van windturbinebladen en een nieuw en circulair ontwerp voor windturbinebladen van windmolens.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten