logo
wvhj2023
© Durocan
© Durocan
11 mei 2022

Durocan switcht van integrale energieoplossing naar introductie CO2-warmtepompen

Solar Magazine spreekt ieder kwartaal met een bedrijf dat eerder een grote ambitie uitsprak. Wat is ervan terechtgekomen? Is het een succes of is het mislukt? Dit keer Rik van Bavel, eigenaar van Durocan.

De gedrevenheid spatte er eind 2017 vanaf toen Rik van Bavel start-up Duroplan presenteerde in Solar Magazine. Het Brabantse bedrijf bouwde aan de cv van de toekomst; een systeem dat met behulp van een warmtepomp overproductie van zonnestroom omzet in warmte. Die wordt vervolgens opgeslagen in een buffervat van 300 liter met fasemateriaal (PCM’s). In 2020 moesten er 5.000 van deze systemen in Nederlandse huishoudens draaien. Hoewel die commerciële uitrol er nooit kwam, werd daarmee wel de basis gelegd voor het huidige Durocan.

Gelijktijdigheid
‘We werkten aan een prachtig systeem’, aldus Van Bavel. Daarbij werden we geholpen door E.ON, dat ons voorzag van startkapitaal en ondersteuning. De mismatch tussen vraag en aanbod zou met de toenemende elektrificatie en het groeiende aandeel hernieuwbare energie een steeds groter probleem worden, zo zagen we toen al. Onze ambitie was het ontwikkelen van een oplossing voor gelijktijdigheid in de productie en consumptie van groene energie van huishoudens. Daarbij ontwikkelden we innovatieve technologie. Maar het heeft er niet van mogen komen.’

Lekken en corrosie
Het systeem van Van Bavel en zijn toenmalige zakelijke partner draaide om het omzetten van zonnestroom in hoge temperaturen en die (maximaal enkele dagen) bufferen. Daarbij maakte het gebruik van een CO2-warmtepomp en een buffervat. In die ‘batterij’ – maatje koelkast – werd warmte tot 80 graden Celsius vastgelegd in een zoutoplossing. Dat apparaat bleek de zwakke schakel in het systeem, zo bleek toen dat begon te lekken in een proefopstelling. De conclusie was pijnlijk, maar moest worden getrokken; niemand zit hierop te wachten. Als het 1 of 2 keer gebeurt bij klanten dan ga je failliet.

Lees hier het volledige artikel in de mei 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten